Bilanțul atentatelor din Paris: 129 de morți și 352 de răniți!

Bilanţul atentatelor teroriste din Paris, de vineri seara, a ajuns la 129 de morţi şi 352 de răniţi, dintre care 99 sunt în stare gravă. Atacurile au fost revendicate de reţeaua teroristă Stat Islamic. Patru persoane au fost arestate sâmbătă seara la Bruxelles. Unul dintre cei teroriştii care au ucis cel puțin 89 de oameni în sala de concerte din Bataclan a fost identificat.

Ultimul bilanţ al victimelor atentatelor teroriste din Paris a ajuns la 129 de morţi şi 352 de răniţi, dintre care 99 sunt în stare gravă, a anunţat, sâmbătă, procurorul general din Paris, Francois Molins. 89 de persoane au fost ucise în urma unei luări de ostatici la sala de spectacole Bataclan, unde avea loc un concert al grupului hard rock Eagles of Death Metal. Atacurile au fost revendicate de reţeaua teroristă Stat Islamic.

Autoritățile franceze l-au identificat drept Ismail Omar Mostefai pe unul dintre cei trei teroriști care au ucis vineri seară cel puțin 89 de oameni în sala de concerte din Bataclan (centrul Parisului), a informat presa franceză, citată de EFE. Născut în capitala Franței și având 29 de ani, Ismail Omar Mostefai a fost identificat după amprentele prelevate de la o bucată de deget găsită în sala de concerte, potrivit Agerpres. Informația a fost divulgată de deputatul și primarul orașului Chartres, Jean-Pierre Gargantas, și confirmată din surse ale ziarului Le Monde. Potrivit cotidianului francez, este posibil ca Mostefai să fi călătorit în Siria câteva luni la rând, în iarna dintre anii 2013 și 2014.

Născut în 1985 în suburbiile Parisului, în Courcouronnes, acest „tânăr cu rădăcini algeriene” avea doi frați și două surori. Mostefai fusese condamnat de nu mai puțin de opt ori pentru delicte de drept comun, între 2004 și 2010, dar nu a fost niciodată închis. Din 2010, Omar apărea în evidențele serviciilor secrete franceze ca suspect de integrism islamic, dar nu era pus sub urmărire, au declarat surse ale poliției citate duminică de postul de televiziune BFM TV.

Potrivit postului de televiziune citat, Omar frecventa des o moschee din Lucé, în departamentul Eure et Loir. Tatăl și unul dintre frații acestuia au petrecut noaptea de sâmbătă spre duminică în arestul Direcției Antiteroriste a Poliției (SDAT) din Levallois Perret, la periferia Parisului, unde au fost interogați pentru a stabili dacă erau la curent cu activitățile lui Omar.

Fratele lui Omar, în vârstă de 34 de ani, s-a prezentat de bună voie la poliție, după ce a aflat că acesta era implicat în atentate. Însă, potrivit cotidianului francez Le Parisien, el s-a declarat surprins de vestea că fratele său ar fi unul dintre teroriștii din Paris. „Este o nebunie, un vis urât”, ar fi declarat el polițiștilor care îl anchetau, cărora le-a mai spus că nu ținea legătura cu Omar de ani buni din cauza unor „certuri în familie”, dar știa că a fost în Algeria, țara de origine a familiei Mostefai.

Trupa irlandeză de rock U2, care a anulat două spectacole la Paris, a venit să se reculeagă sâmbătă seara în fața sălii de concerte Bataclan, țintă principală a atacurilor din Paris în care au murit 129 de oameni și peste 300 au fost răniți, a constatat un jurnalist al AFP.

Vârsta celor șapte teroriști care au comis atentatele de vineri seară din Paris, soldate cu 129 de morți și peste 350 de răniți, ar oscila între 15 și 18 ani, a informat sâmbătă seară postul Europe 1, care citează surse de la Institutul Medico-Legal din capitala Franței.

Cadavrele teroriștilor kamikaze au fost duse la morga din Paris unde anchetatorii speră să-i poată identifica pe toți pe baza analizelor ADN sau a amprentelor, a relatat sâmbătă în ediția electronică publicația spaniolă ABC. Anchetatorii vor să afle dacă teroriștii se aflau deja în evidențele poliției ca fiind potențiali suspecți de terorism, caz în care ar trebui să existe pe numele fiecăruia o așa-numită fișă S.
Un pașaport sirian și altul egiptean au fost descoperite asupra unora dintre autorii atacurilor din Paris. Pașaportul sirian a fost găsit în apropierea cadavrului unuia dintre atacatori. Potrivit guvernului grec, deținătorul documentului sirian se înregistrase în octombrie, la sosirea pe insula greacă Leros.

Cel puțin unul dintre teroriștii care au luat parte la atentatele de vineri seară din Paris a încercat să intre pe Stade de France (la periferia nordică a orașului), unde se desfășura meciul amical de fotbal dintre selecționatele Franței și Germaniei, pentru a detona înăuntru încărcătura explozivă pe care o avea asupra sa și pentru a provoca panică și îmbulzeală.

Informația a fost oferită de surse de securitate ale stadionului, care au menționat că au reușit să-l oprească pe individ, relatează publicația spaniolă ABC în ediția electronică de sâmbătă.

Potrivit declarațiilor unuia dintre paznicii de pe stadion făcute pentru Wall Street Journal, care s-a identificat doar cu numele de Zuheir, serviciile de securitate din Saint-Denis au descoperit vesta plină cu explozibili a teroristului atunci când acesta a fost percheziționat înainte de intrarea la meci.

ABC relatează că poliția franceză a confirmat povestea paznicului, iar agenții bănuiesc că teroristul încerca să provoace panică în interiorul stadionului, cu o capacitate de 81.000 de persoane, astfel încât oamenii să ajungă să se calce în picioare. După ce a fost descoperit, teroristul a încercat să fugă de agenții de securitate și și-a detonat vesta explozivă într-un dintre tunelurile de la intrarea în stadion.

Trei minute mai târziu, un alt terorist și-a detonat vesta explozivă în imediata apropiere a stadionului, iar un al treilea s-a aruncat în aer într-un McDonald’s aflat lângă intrarea în stadion. În aceste trei atacuri și-a pierdut viața o persoană.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.