Festivalul MultiArt pentru deținuți, la Teatrul Nottara
Cea de a șaptea ediție a Festivalului MultiArt pentru deținuți, redenumit după inițiatoarea evenimentului Festivalul Dana Cenușă – Descătușare prin cultură, va prezenta, miercuri și joi, la Nottara, șase spectacole realizate cu persoane private de libertate din șase penitenciare din România.
Potrivit unui comunicat al organizatorilor remis marți Agerpres, evenimentul marchează în acest an încheierea Festivalului Internațional de Teatru Fest(in) pe Bulevard.
Cele șase piese de teatru prezente în festival au fost selectate în etapa finală a concursului la care au participat trupe formate din deținuți aflați în custodia penitenciarelor Bacău, Bistrița, București Jilava, București Rahova, Codlea, Craiova, Găești, Oradea, Slobozia și Târgșor.
În prima zi, începând cu ora 17,00, vor fi puse în scenă spectacolele „Nimic nou despre Shakespeare”, o adaptare după „Visul unei nopți de vară”, regia Ion Coșa, producție a Penitenciarului Bacău; „Pacea cu zmeii”, regia Liana Reșteanu, Ramona Cone — Penitenciarul Craiova și „Cartofi prăjiți cu orice”, regia Adela Aurora Marian — Penitenciarul București-Jilava. Cea de-a doua zi va aduce pe scenă „Castingul clovnilor”, regia Iulian Gliță — Penitenciarul București-Rahova, „12 oameni furioși”, regia Gabriel Costea — Penitenciarul Codlea și „De mâine”, regia Camelia Toma — Penitenciarul Bistrița.
Una dintre noutățile ediției din acest an o reprezintă oferirea la finalul evenimentului a două premii — Premiul pentru regie și Premiul pentru spectacol.
Festivalul, inițiat și susținut de jurnalista Dana Cenușă, decedată în luna aprilie, la vârsta de 55 de ani, este unic în Europa și se constituie într-o amplă mișcare de reconsiderare a relației penitenciarului cu societatea, în procesul de reintegrare socială a foștilor deținuți, se mai arată în comunicatul citat. Intrarea la spectacole este liberă, în limita locurilor disponibile.
Prima ediție a festivalului a avut loc în 2009. Până în prezent, au fost prezentate 47 de spectacole la care au participat 470 de deținuți îndrumați de 64 de artiști.
Festivalul este organizat de Administrația Națională a Penitenciarelor, în parteneriat cu Teatrul Nottara.