Concurență între marii giganți petrolieri

Total SA, Royal Dutch Shell Plc și Lukoil PJSC sunt printre companiile care au selectat zăcămintele de țiței și gaze naturale pe care vor să le dezvolte în Iran – țară ale cărei rezerve de petrol se situează pe locul patru la nivel mondial – după ce autoritățile de la Teheran le-au prezentat investitorilor proiecte în valoare de 30 miliarde de dolari, transmite Bloomberg.

Grupul francez Total și cel italian Eni vor să investească în Iran, a declarat ministrul iranian al Petrolului, Bijan Namdar Zanganeh. Compania anglo-olandeză Shell și firma rusă Lukoil au specificat ce zăcăminte vor să dezvolte în Iran, a adăugat Ali Kardor, adjunctul directorului de investiții și finanțare al National Iranian Oil Co.

‘Multe companii sunt interesate. Europenii sunt interesați, companiile din Asia sunt interesate’, le-a declarat jurnaliștilor Zanganeh la o conferință pe teme energetice desfășurată sâmbătă la Tehran.

Autoritățile iraniene vor acorda firmelor interesate posibilitatea de a investi în 70 de proiecte din domeniul petrolului și gazelor naturale, evaluate la 30 miliarde de dolari.

După mai mult de un deceniu de negocieri, Iranul și statele din grupul ‘5 plus 1’ (SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franța și Germania) au ajuns în 14 iulie la un acord cuprinzător care pune capăt preocupărilor occidentale privind programul nuclear controversat al Teheranului. În urma încheierii acestui acord, o serie de sancțiuni asupra economiei Iranului vor fi ridicate.

Eliminarea sancțiunilor va permite Iranului să-și reia treptat exporturile de petrol.

‘Toate sancțiunile economice și bancare vor fi ridicate până în prima săptămână din ianuarie’, a dat asigurări adjunctul ministrului iranian al Petrolului, Amir Hossein Zamaninia.

Și Stephane Michel, șeful diviziei de explorare și producție în Orientul Mijlociu al grupului Total a afirmat: ‘Suntem interesați să revenim în Iran când sancțiunile vor fi ridicate și dacă contractele vor fi interesante. Am lucrat mult timp în această țară, știm zăcămintele la care am lucrat’.

Reprezentanții Lukoil și ai Shell au refuzat să facă declarații la conferință.

Iran nu va avea nici o problemă să vândă suplimentar 500.000 de barili pe zi după ridicarea sancțiunilor iar cantitatea nu va avea un impact semnificativ asupra prețurilor, a explicat Zamaninia. Acesta a adăugat că autoritățile de la Teheran speră să ajungă la un acord cu Organizația Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) astfel încât planificata majorare a producției de către Iran să rămână în cadrul plafonului stabilit de OPEC, de 30 milioane de barili pe zi. De asemenea adjunctul ministrului iranian al Petrolului a afirmat că țara sa nu se așteaptă ca OPEC să modifice plafonul de 30 milioane de barili pe zi, la următoarea reuniune programată a avea loc în 4 decembrie.

Iranul intenționează să-și majoreze capacitatea totală de producție la 5,7 milioane de barili pe zi până la sfârșitul lui 2020 iar conform datelor Bloomberg, în octombrie statul a pompat 2,7 milioane de barili pe zi.

Iranul ar putea semna primul contract de dezvoltare în martie sau aprilie, a estimat Ali Kardor, adjunctul directorului de investiții și finanțare al National Iranian Oil Co. Cadrul legal al noilor contracte energetice pe 20 de ani este prezentat investitorilor la conferința de sâmbătă. ‘Următorul pas va fi realizarea unor evaluări tehnice de către companiile energetice străine și alegerea unui partener iranian’, a explicat Kardor.

În ultimele 12 luni prețul barilului de petrol s-a redus la jumătate, până la 50 de dolari, ceea ce a declanșat o reducere semnificativ a producției de petrol de șist în SUA, unul din factorii principali care au stat la baza supra-aprovizionării pieței.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.