Festival de datini și obiceiuri de iarnă, pe Valea Trotușului

Un alai, având în frunte cete de călăreți și format din aproximativ 1 200 de persoane a parcurs, miercuri, artera centrală a orașului Comănești, marcând astfel deschiderea celei de-a XX-a ediții a Festivalului de datini și obiceiuri strămoșești specifice sărbătorilor de iarnă pe Valea Trotușului.

Evenimentul, urmărit de peste 5 000 de localnici și de turiști sosiți să petreacă Revelionul în pensiunile și cabanele din zonă, va continua cu spectacole oferite de artiștii populari păstrători ai unor tradiții originale.

Între spectatori s-a aflat și Norio Inagaki, cercetător etnografic și cadru didactic universitar din Japonia, care a declarat, pentru Agerpres, este este pasionat de folclorul românesc, studiind cu predilecție „Jocul urșilor”. De altfel, el a spus că, în teza sa de doctorat, acest obicei specific Văii Trotușului are rezervat un capitol special.

„Aici, am văzut că oamenii, ospitalieri și buni la suflet, își păstrează obiceiurile, spre deosebire de vestul Europei, unde, după ce de aproape un secol s-a renunțat la tradiții, se fac eforturi foarte mari pentru a le reînvia, dar se înaintează foarte greu deoarece au fost uitate multe dintre creațiile populare, mergându-se mai mult pe stilizări ori încropiri cu elemente de modernitate. În România este altceva, iar pe Valea Trotușului bucuria tradițiilor este mare deoarece oamenii și-au transmis obiceiurile, dar au și ocazia să le etaleze în cadrul unor manifestări cum este acest festival minunat de la Comănești” , a precizat profesorul Norio Inagaki.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.