Salariul mediu pe economie va crește în acest an

0
Anul acesta vom avea mai mulţi bani în buzunar. Cel puţin teoretic. Şi asta pentru că scade TVA-ul, alimentele s-au ieftinit deja, preţul carburanţilor e sub 5 lei pe litru, iar salariile cresc, după cum arată datele Comisiei naţionale de prognoză. Rămâne de văzut însă dacă vom şi simţi aceste creşteri de venituri.

Salariul mediu net pe economie va creşte cu 7 procente anul acesta, estimează Comisia naţională de prognoză.

Bucureştenii primesc cele mai mari salarii medii nete – aproape 3 mii de lei lunar. Asta înseamnă că lefurile sunt cu 65% peste media înregistrată la nivel naţional. Salarii de peste 2 mii de lei mai câştigă şi angajaţii din Ilfov, Cluj, Timiş şi Argeş, unde s-au dezvoltat în ultimii ani fabrici de componente auto, investiţii în zona serviciilor, în special în IT.

De altfel, anul trecut a fost unul în care cererea de muncă în Transilvania a fost foarte mare, conform datelor firmelor de recrutare. Câteva mii de angajaţi au fost relocaţi în centrul ţării, unde au primit locuri de muncă bine plătite. În continuare, IT-iştii şi bancherii au salarii mult peste medie. Cei care deţin funcţii de conducere câştigă câteva mii de euro pe lună.

La polul opus, angajaţii din Harghita, Covasna, Neamţ, Bistriţa-Năsăud, Bihor, Vrancea şi Vaslui au cele mai mici salarii nete lunare. Chiar dacă şi în aceste judeţe vor creşte veniturile cu aproape 7 procente, românii care lucrează aici vor primi, în medie, sub 1.500 de lei.

Dacă anul acesta salariul mediu net va fi 1.950 de lei, la anul va creşte cu mai mult de 100 de lei, iar peste 2 ani va ajunge la aproape 2.200 de lei, conform Comisiei naţionale de prognoză. Dacă anul trecut 4,6 milioane de români erau angajaţi, anul acesta numărul lor ar putea ajunge la aproape 4,8 milioane.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.