Pariul pierdut al depolitizării administrației
Așa-zisul guvern de tehnocrați condus de Cioloș se decredibilizează într-un timp rapid. Aterizați, cu puține excepții, în funcții cu care nu au nimic în comun, noii miniștri par depășiți de problemele cu care se confruntă România acestor ani tot mai tulburi. Mult-clamata depolitizare a administrației rămâne o iluzie și în timpul acestei guvernări. Din păcate, atât Cioloș cât și echipa sa de la Palatul Victorie nu pot rămâne imuni la flagelul mizelor, intereselor, jocurilor de culise și a sforilor trase de găști politice și nu numai care doresc să își impună punctele de vedere în diferite ministere.
În ciuda promisunilor făcute liderilor PSD, premierul Cioloș face schimbări radicale în eșaloaneledoi și trei ale unei administrații plină de incompetență, corupție și dispreț față de cetățean. Marea dramă este, însă, generată de faptul că schimbările la nivelul secretarilor de stat, prefecților și a șefilor de instituții deconcentrate nu au la bază, nici de această dată, criteriul competenței/performanțelor profesionale.
În ciuda unor intenții declarative, avansate la început de mandat, miniștrii guvernului Cioloș au reușit, într-un timp record, să uite că au fost aduși la Palatul Victoria de zecile de mii de români care au ieșit în stradă, după tragedia de la Colectiv, în Capitală dar și alte orașe ale României. Noii miniștri au început să se creadă, peste noapte, atotștiutori în domeniile în care au aterizat, în disprețul așteptărilor milioanelor de români dezamăgiți de prestația actualei clase politice.
Astfel că guvernul de „tehnocrați” a început să inunde administrația publică cu numiri ale unor persoane compromise, implicate până peste cap în politică, susținute de o gașcă politică sau alta. Mai mult, au început presiuni la adresa unor șefi de regii naționale cu rezultate excelente în actul managerial, cum este cazul lui Adam Crăciunescu, directorul general al RNP-Romsilva, cu scopul evident de a i se forța demisia. Este inadmisibil ca unii miniștrii să înceapă să facă jocurile unor asociații patronale în tentativa disperată de a reduce la tăcere conducerea unei regii naționale de anvergura Romsilva. De ce nu lăsați doamnă ministru a Mediului, Cristiana Pașca Palmer, profesioniștii să-și facă treaba în domeniile lor de activitate? De ce nu aveți răbdare ca acuzațiile aduse unor manageri profesioniști, care au arătat că știu să facă profit în funcțiile deținute, să se decidă în instanță? Cine plătește prejudiciile de imagine aduse unor oameni care nu au știut să facă decât un singur lucru: să muncească! Întrebarea este, de asemenea, adresată și altor miniștri care se cred pe cai mari și care știu foarte bine că au mandat scurt din care încearcă să profite cât mai mult.
Dacă luăm fiecare ministru, în parte, vom vedea cine se află în spatele său, cine a propus numirea sa la Palatul Victoria. Este Petre Tobă, fostul șef al Poliției Române, un tehnocrat? Sau, cumva, numirile sale în funcții înalte la nivelul IGPR și MAI au fost posibile doar pentru că se bucura de susținere politică? Este Mihnea Motoc, actualul ministru al Apărării un tehnocrat care nu a avut legătură cu politică? Despre Vasile Dâncu sau însuși Dacian Cioloș ce să mai vorbim? Putem lua în parte orice ministru și vom vedea că acesta nu este, nici pe departe, un profesionist apolitic în domeniul său de activitate!
Și atunci despre ce vorbim? Păi, vă spu eu. Vorbim despre iluzii, despre noi iluzii, vândute populației. Și mai vorbim despre politizare, incompetență, găști politice, grupuri de interese, corupție! Este îngrijorător cum mulți dintre actualii miniștri caută, deja, variante de locuri eligibile pe viitoarele liste ale unor partide la alegerile parlamentare din acest an.
Așa cum am spus, de altfel, această invenție de guvern este creația actualei clase politice în încercarea de a arăta populației că varianta unui guvern de tehnocrați este falimentară. Și de această dată românii au fost luați la preț de matineu de partide și lideri politice. De altfel, anul 2016 va fi un an sută la sută electoral, plin de orgolii, manipulări și războaie pentru Putere.
Cine mai crede că actuala clasă politică se va mai reforma vreodată se înșeală amarnic! Din păcate, România a fost confiscată definitiv de găștile politice, găști politice care vor continua să calce, cum se spune, și pe mai departe pe cadavrele românilor. DNA nu poate și nici nu vrea să taie în carne vie până la capăt! Iar actuala clasă politică a devenit o caracatiță cu mii de brațe ce își întind tentaculele la nivel național și local. I se taie un braț, apar peste noapte zece! Și atunci de ce ne mai mirăm că țara asta merge din rău în mai rău?
Un editorial de Iulian Badea
Din pacate, tinerii si nu numai au iesit in strada degeaba! Bataie de joc!