Ziua internațională a scrisului de mână
Cristina şi Loredana au scris, în ultimii doi ani, zeci de mii de scrisori. Pentru alţii. În 2014 şi-au luat misiunea să… livreze dragoste. Transmiți mesajul pentru persoana dragî pe site-ul lor, ele îl transcriu caligrafic, îl parafeaza şi îl livrează cu bicicleta. Sunt poştăriţele aducătoare de mesaje de dragoste, care alină dorul, care livrează emoţie în plic. Pentru că, zic ele, scrisul este cea mai elegantă formă de comunicare.
Cristian Dincă livrează corespondenţă de 18 ani. Sunt zile în care duce în tolbă câte o singură scrisoare clasică, scrisă de mână, din cele 200 de plicuri pe care trebuie să le pună în cutiile poştale.
În ultimii ani, comunicarea la distanţă s-a mutat aproape cu totul în mediul virtual. În 1912, Poşta Română livra 50 de milioane de vederi şi scrisori pe an. Acum, din totalul corespondenţei, doar 2% sunt mesaje personale.
În Finlanda, elevii nici nu mai învaţă cum se ţine stiloul în mână. Îi ajută mai mult tableta. Elevii noştri nu sunt privaţi, încă, de obiceiul sănătos al scrisului de mână, dar nici ei nu mai fac caligrafie. Orele nu se mai cheamă ora de scriere, ci de comunicare în limba română. Dar este o ora distractivă, cu pregătiri pe masură.
Ziua Internaţională a Scrisului de Mână coincide cu ziua de naștere a lui John Hancock. Acesta a devenit foarte cunoscut pentru semnătura sa extrem de lizibilă de pe Declarația de Independență a Statelor Unite ale Americii.