Trei variante ale legii salarizării, pe masă Guvernului
Grupul de lucru interministerial a reuşit să elaboreze în termenul propus proiectul privind Legea salarizării publice, respectiv pe 10 februarie, rezultând trei variante ale acesteia. Acestea au fost trimise Guvernului pentru analiză.
Proiectul legii de salarizare a fost finalizat de Ministerul Muncii, însă întârzie să intre în dezbatere publică, pentru că discuţiile s-au blocat la capitolul cheltuieli, potrivit România TV. Mai exact, Ministerul de Finanţe nu poate acorda mai mult de 20 de miliarde de lei pentru următorii patru ani, pentru creşterile de salarii sau corecţii care trebuie făcute, ceea ce înseamnă prea puţin pentru cât cer sindicaliştii.
Pentru bani mai mulţi, se prelungeşte termenul de aplicare la prea mulţi ani. Lucrurile trebuie tranşate la nivelul Guvernului, până marţi când sindicatele sunt chemate la noi discuţii. În cazul în care bugetarii nu primesc salariile cerute, sindicatele anunţă că vor boicota discuţiile.
O altă problemă îl vizează, de această dată pe şeful statului, cel care se află în vârful piramidei salariale. Dacă raportul între cel mai mic salariu de 1.250 de lei şi cel mai mare salariu, cel al preşedintelui, se va menţine la 1 la 15, atunci şeful statului va fi pus în situaţia de a accepta un venit mai mic cu aproximativ 2.000 de lei.
Cele trei variante ale proiectului de Lege privind salarizarea publică diferă prin data aplicării şi prin perioada de aplicare pe parcursul căreia urmează să fie disipate disfuncţionalităţile identificate.
Conform Memorandumului privind Procedura şi Calendarul consultărilor pe proiectul Legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, în perioada 5 – 10 februarie, trebuia să aibă loc redactarea şi finalizarea proiectului de act normativ de către grupul de lucru interministerial.