Bancnota de 500 de euro ar putea fi retrasă din circulație

0

Banca Centrală Europeană (BCE) ar trebui să facă o serie de recomandări cu privire la modul în care pot fi reduse riscurile ca bancnota de 500 de euro să fie utilizată la finanțarea terorismului, a declarat, vineri, președintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, informează Reuters.

Aproape 30% din cele peste 1.000 de miliarde de euro aflate în circulație anul trecut erau păstrate în bancnote de 500 de euro, potrivit datelor BCE. Aceasta este una dintre cele mai valoroase bancnote aflate în circulație la nivel mondial, având o valoare de aproape cinci ori mai mare decât cea mai mare bancnotă americană în circulație, cea de 100 de dolari.

‘Vom cere BCE să analizeze numerarul și accesibilitatea bancnotei de 500 de euro. Există riscul ca bancnotele mari și marile cantități de numerar să poată fi utilizate ușor pentru finanțarea terorismului’, a declarat Jeroen Dijsselbloem, în avanpremiera reuniunii de la Bruxelles a miniștrilor europeni de Finanțe.

Solicitarea demarării unei investigații cu privire la bancnota de 500 de euro are loc pe fondul campaniei UE de eliminare a mijloacelor de plată care pot fi utilizate pentru finanțarea actelor teroriste, după ce atacurile care au avut loc la Paris în luna noiembrie au provocat decesul a 130 de persoane.

Comisia Europeană, executivul comunitar, a propus săptămâna trecută creșterea numărului de controale asupra cardurilor de plată preplătite, asupra monedelor virtuale de genul bitcoin și a altor posibile surse de finanțare ce pot fi folosite de organizațiile teroriste.

Joi, Benoit Coeure, membru în consiliul director al BCE, a declarat că Banca Centrală Europeană (BCE) va lua în curând o decizie cu privire la o eventuală retragere din circulație a bancnotei de 500 de euro, argumentele pentru menținerea acesteia fiind ‘din ce în ce mai puțin convingătoare’. Recunoscând că există unele persoane, în special în Germania, îngrijorate de posibila dispariție a bancnotelor de 500 de euro, Benoit Coeure a precizat că nu este vorba despre eliminarea bancnotelor în general, ci doar despre cea de 500 de euro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.