Obligațiunile în euro de pe piața internă, costuri minime
România a emis obligațiuni denominate în euro pe piața internă, cu un volum de 500 de milioane de euro și maturitate de 5 ani, la cele mai scăzute randamente obținute vreodată pentru aceste instrumente (mediu/maxim de 1,00%, respectiv 1,03% p.a), informează, joi, Ministerul Finanțelor Publice (MFP).
Potrivit sursei citate, emisiunea a fost destinată în principal refinanțării parțiale a obligațiunilor emise pe piața internă în euro, scadente în data de 26 februarie 2016, în contextul necesităților de finanțare a deficitului bugetar și de refinanțare a datoriei publice prin titluri de stat emise pe piața internă, anunțate la finalul anului 2015.
În același timp, MFP a avut în vedere cererea specifică exprimată de investitorii locali pentru titlurile de stat în euro, susținută de creșterea volumului disponibilităților în valută, ca urmare a reducerii rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valuta de către Banca Națională a României.
„Emisiunea s-a bucurat de un interes substanțial din partea mediului investițional, având un nivel ridicat de supra-subscriere (de peste 2 ori) și un cost foarte competitiv. Evoluția este similară celei înregistrate la emisiunile de euroobligațiuni externe în euro redeschise de România săptămâna trecută. Ținând cont de cererea mare pentru acest instrument, în contextul lichidității crescute în euro pe piața internă urmare rambursării unei emisiuni de obligațiuni pe piața internă de aproximativ 1,6 miliarde de euro în data de 26 februarie, Ministerul Finanțelor Publice are în vedere redeschiderea acestei emisiuni și în martie”, informează, joi, un comunicat al Ministerului Finanțelor Publice (MFP).