Stolojan nu vede posibilă majorarea salariilor în următorii ani

Fostul premier Theodor Stolojan anunţă vremuri grele pentru români. El a declarat în exclusivitate la România TV că salariile din sectorul bugetar ar putea să nu mai fie majorate cu niciun leu în următorii doi ani, iar pensiile ar putea fi plafonate. Majorările salariale din 2017 vor fi decise în funcție de resursele financiare disponibile, cu încadrarea în anvelopa salarială stabilită pentru anul viitor, a declarat recent, şi ministrul Muncii, Ana Costea.

Stolojan a vorbit despre creşterile salariale din sectorul buger şi s-a arătat pesimist cu privire la posibilitatea aplicării legii salarizării în următorii doi ani. „Sarcina majoră acestui guvern este să menţină economia în acest deficit de 3% şi să reducă deficitul în 2017. La ora actuală, nu putem pune în aplicare noua lege a salarizării în acest an şi poate că nu este posibil nici în 2017”, a declarat Theodor Stolojan.

Veştile proaste îi vizează şi pe pensionari. De teamă ca ţara noastră să nu depăşească pragul de deficit de 3% stabilit, este posibil ca pensiile să fie plafonate. „Ceea ce a făcut şi guvernul Boc după criză, a suspendat mecanismul care prevedea majorarea pensiilor în funcţie de salariu. Şi aici guvernul poate suspenda această lege, sigur că nu ar fi bine să o facă, pentru că pe fond ar tăia puterea de cumpărare a pensionarilor în funcţie de inflaţie”, a mai spus Theodor Stolojan.

Guvernul nu are încă un proiect de lege privind salarizarea bugetarilor finalizat, a declarat premierul Dacian Cioloș, săptămâna trecută, la Parlament.

„Am văzut toată dezbaterea aceasta. Nu există încă un proiect de lege finalizat. Ministerul Muncii a lucrat pe mai multe variante, nu s-a consultat cu Ministerul de Finanțe ca să vedem care sunt posibilitățile. Proiectul acela, mă rog, care nu a fost până la urmă promovat de doamna Plumb, e irealizabil din punct de vedere bugetar. (…) Vreau un proiect care să țină cont de posibilitățile bugetare ale României. Altfel vindem iluzii oamenilor, asta e tot”, a declarat premierul, la Palatul Parlamentului.

Şi preşedinte Klaus Iohannis a avut ceva de subliniat în legătură cu legea salarizării în discursul ţinut în Parlament: „Ce facem cu marile sisteme publice — educație, sănătate, pensii? Ce soluții găsim pentru sutele de mii de tineri fără diplomă de Bacalaureat care se integrează greu sau deloc pe piața muncii? Ce se întâmplă dacă vom constata într-un viitor nu foarte îndepărtat că sistemul de pensii nu mai este sustenabil? Ce facem cu salarizarea bugetarilor? Cum gestionăm problema demografică și cum evităm un viitor probabil în care România ar deveni lipsită de atractivitate și ca forță de muncă, și ca piață de desfacere și va fi slăbită în cadrul Uniunii Europene din cauza scăderii demografice?”

Conform Memorandumului privind Procedura și Calendarul consultărilor pe proiectul Legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, în perioada 5 — 10 februarie, trebuia să aibă loc redactarea și finalizarea proiectului de act normativ de către grupul de lucru interministerial.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.