SOS-Salvează Muzeul Bran!

Este binecunoscut renumele naţional şi internaţional pe care îl are zona climaterică şi turistică Bran, faptul că aici vin anual sute de mii de turişti din întreaga lume, inclusiv delegaţii oficiale la nivel înalt.

Unul din punctele de atracţie îl constituie Muzeu Naţional Bran, instituţie de cultură cu veche tradiţie şi un patrimoniu istoric şi artistic extrem de valoros.

Decizia de a desfiinţa aceasta instituţie de cultură, ce a funcţionat ca muzeu de stat mai bine de 60 ani, aduce o gravă şi iremediabilă pierdere pentru tradiţia, cultura şi prestigiul naţional.

Secţia etnografică în aer liber, cu mii de obiecte de artă populară românească şi numeroase monumente de arhitectură tradiţională, constituie mândria acestei regiuni aflate la interferenţa etno-culturală dintre Transilvania şi Ţara Românească.

Colecţia de obiecte de artă decorativă, mobilier, arme, icoane, căiţi rare a fost adunată cu pasiune, timp de o sută de ani, multe dintre piese fiind aduse de Regina Maria pentru amenajarea Castelului Bran ca reşedinţă regală.

Depozitele amenajate, laboratoarele de conservare şi restaurare, biblioteca, fondul documentar, fototeca şi celelalte structuri organizatorice odată distruse sunt o pierdere economică şi culturală incalculabilă.

În timp ce în alte localităţi din ţară se înfiinţează unităţi muzeale, la Bran un muzeu cu vechi tradiţii şi un patrimoniu excepţional – clasat în Tezaur – este sortit distrugerii, dezmembrării şi dispariţiei. Toate acestea în condiţiile în care în ultimele şase decenii a fost cel mai vizitat muzeu din ţară şi singurul din Transilvania care găzduieşte o colecţie de obiecte legate de istoria Familiei Regale din România.

Muzeul Naţional Bran, adevărat brand cultural, este apreciat atât de publicul larg, cât şi de prestigioşi oameni de cultură şi ştiinţă.

Pentru salvarea acestei importante instituţii de cultură si-au exprimat sprijinul mai mulţi membri ai Academiei Române, profesori universitari din mai multe centre universitare, intelectuali şi sute de cetăţeni de cele mai diverse profesii. Memoriul semnal de aceştia, din care reproducem un scurt fragment, constituie o elocventă mărturie istorică şi un apel la raţiune pentru salvarea patrimoniului cultural naţional.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.