Legea antifumat face prima victimă
Scandal în faţa unui bar din Iaşi. Un tânăr acuză că a fost bătut de bodyguard, la comanda proprietarului unui bar, pe motiv că fuma în faţa localului. Patronul a fost deranjat de făptul că, de când legea antifumat a intrat în vigoare, tinerii se strâng să fumeze în faţa barului. Tânărul care susţine că a fost bătut a depus şi o plângere la poliţie.
Un tânăr de 19 ani din Iaşi susţine că a fost bătut de un bodyguard, la comanda proprietarului unui bar, pe motiv că fuma în faţa unităţii sale. Băiatul povesteşte că a ieşit cu un prieten într-un bar din centrul Iaşului. La un moment dat, însă, au ieşit afară să fumeze. Pentru că localul respectiv are copertina, s-au mutat la cel vecin, aşa cum au procedat şi alţi fumători. Patronul s-a arătat deranjat de faptul că, de când legea antifumat a intrat în vigoare, foarte mulţi tineri se strâng să fumeze în faţa localului său.”A ieşit patronul de acolo şi mi-a zis să nu fumez acolo. Eu i-am zis că dacă vorbea frumos mă dădeam, dar aşa nu…”, a povestit tânărul bătut.
Deranjat de situaţie, patronul localului ar fi chemat un bodyguard. „Apare o namilă şi vine şi mă trage. Îmi dă câteva palme peste spate, peste umăr. M-au luat pe sus, m-au trântit de pământ. Parcă eram jucăria lui, parcă se antrena cu mine”, a mai spus băiatul, potrivit ziaruldeiasi.ro.
În urma incidentului, victima s-a ales cu mai multe traumatisme la nivelul fetei şi va merge să-şi scoată certificatul medico-legal. Între timp, a depus şi plângere la poliţie pentru agresiune.
Legea Antifumat a intrat in vigoare din 17 martie, iar amenzile pentru cei prinsi fumand in spatii publice sau pentru patronii localurilor sunt foarte mari.
Guvernul a publicat, miercuri, un ghid de informare care explică modul în care se aplică legea antifumat. Documentul conţine informaţii despre locurile în care se mai poate fumaşi care sunt obligaţiile administratorilor de spaţii publice închise şi de locuri de muncă. Ghidul conţine şi un capitol legat de amenzile care vor fi aplicate celor care fumează în spaţiile publice închise.
„Se interzice fumatul în toate spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii. Se interzice complet fumatul în unitățile sanitare, de învățământ, precum și cele destinate protecției și asistenței copilului, de stat și private”, se arată în ghidul publicat de Executiv.
Spațiul public este considerat orice spațiu accesibil publicului (de ex. din domeniul cultural-artistic, sănătate, învățământ, alimentație publică, cluburi, baruri, cafenele, etc) sau destinat utilizării colective (de ex. pentru activități comerciale, sportive, târguri, expoziții, etc), indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces.