Scandal: Medicii critică raportul tragediei din Colectiv!

Share:

Spitalele se apără sau păstrează tăcerea după ce raportul Corpului de Control al Guvernului a constatat că nu au respectat proceduri şi au reacţionat haotic în tragedia din Clubul Colectiv. Spitalul de Arşi spune că Planul Alb a funcţionat în realitate, chiar dacă nu a fost declarat oficial. Mai mult, şeful clinicii de chirurgie plastică a Spitalului Floreasca susţine că deschiderea Secţiei pentru Arşi ar fi fost o gravă abatere.

Reprezentanţii Spitalului de Arşi spun că Planul Alb, procedura pentru situaţii de urgenţă a cărei absenţă este constatată de Raportul Corpului de Control, a funcţionat, în realitate, chiar dacă nu a fost declanşat oficial, potrivit digi24.ro.

„Ca plan alb, spitalul a funcţionat. Exact asta s-a întâmplat, a venit personal de acasă foarte mult, au fost triate urgenţele, o parte din personalul de pe terapie a coborât, a triat urgenţe, altă parte a urcat la sălile de operaţii, pe măsură ce se adunau”, a declarat Adrian Stănculea, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Arsuri.

Spitalul Sf Pantelimon este de asemenea nominalizat ca unul în care nu a fost declanşat Planul Alb.

„Nu a fost activat planul alb pentru că spitalul, în mod oficial nu a fost anunţat de acel accident şi nu a fost anunţat de faptul că vor veni victime”, a precizat Fiorella Mitoiu, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Sf. Pantelimon”.

Inspectorii Corpului de control spun, în raport, şi că au primit date diferite de la spitale, Direcţia de Sănătate Publică şi Institutul de Sănătate Publică. „De ce în raportul final există o discordanţă, n-aş putea să vă spun… noi am avut din start această raportare a celor șapte victime, dintre care șase au rămas internate, una refuzând internarea”, mai spune Fiorella Mitoiu.

Şi asupra numărului victimelor infecţiilor intraspitaliceşti există neconcordanţe.”Atunci, în spital mai era o pacientă în stare gravă, care era în terapie intensivă, care a decedat în luna decembrie şi a fost raportată atunci”, a spus Adrian Stănculea, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Arsuri.

Raportul remarcă şi faptul că noua Secţie de Arşi Grav de la Spitalul Floreasca, care era inaugurată de șapte luni, la momentul tragediei din Clubul Colectiv, a rămas închisă.”Instalarea unui pacient ars grav într-un pat din această unitate, în absenţa personalului având calificarea corespunzătoare, ar însemna o gravă abatere din partea celui care ar dispune acest lucru”, declară prof. dr. Ioan Lascăr, şeful Secţiei de Chirurgie Plastică, Spitalul Floreasca.

Potrivit raportului, DSP Bucureşti nu a centralizat decât datele primite de la spitalele aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii, deşi răniţi în incendiul din Colectiv au ajuns şi în alte unităţi sanitare din Bucureşti. Reprezentanţii instituţiei nu s-au pronunţat până acum cu privire la această situaţie. Nici conducerea Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov nu are un punct de vedere vizavi de faptul că, potrivit aceluiaşi raport, în noaptea de 30 octombrie, nu s-a acţionat cu numărul de echipaje necesar unei astfel de intervenţii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.