Cartelele prepay din România, folosite la pregătirea unor atentate

Premierul Dacian Cioloş a declarat că Guvernul va supune dezbaterii publice un nou proiect legat de înregistrarea cumpărătorilor de cartele prepay, în condiţiile în care cartele telefonice preplătite au fost utilizate în alte ţări pentru pregătirea de atentate teroriste.

Dacian Cioloş a afirmat că un nou proiect de lege este în curs de elaborare la Guvern privind înregistrarea datelor de identitate ale cumpărătorilor de cartele telefonice prepay.

”Înţeleg că au fost folosite cartele prepay din România în pregătirea unor atentate teroriste în altă parte. Ministerele Justiţiei şi Afacerilor Interne vor veni cu  notă în Guvern şi prevederile vor fi supuse dezbaterii publice în perioada următoare”, a declarat Cioloş.

El a afirmat că România este una dintre puţinele ţări ale Uniunii Europene în care cumpărătorii acestor cartele nu sunt obligaţi să prezinte un act de identitate la achiziţionarea lor.

”Serviciile (secrete – n. r.)  cer instrumente care să le permită să monitorizeze atent situaţia. Eu sunt foarte atent, şi serviciile ştiu asta, la drepturile cetăţenilor, dar eu cred cp trebuie să vedem unde punem cursorul pentru ca serviciile să-şi facă treaba corect, fără să facem excese sau exagerări în ce priveşte drepturile cetăţenilor”, a mai spus primul-ministru.

Premierul Dacian Cioloș a declarat că, în România, există un potențial risc privind atentatele teroriste, dar a precizat că lucrurile sunt ținute sub control de autorități și serviciile de informații.

„Nu trebuie să ne ascundem după deget. Riscul există. Suntem în Uniunea Europeană. Participăm activ la lupta aceasta împotriva terorismului, deci potențial riscul există, însă așa cum stau lucrurile acum, ele sunt ținute sub control, în sensul că autoritățile își fac treaba. Eu din discuțiile pe care le-am avut în această săptămână cu autoritățile responsabile, și guvernamentale și serviciile de informații, înțeleg că lucrurile sunt ținute sub control, dar, sigur, vigilența este foarte mare”, a declarat Dacian Cioloș, duminică, la Pro TV, vorbind despre riscurile privind atentatele teroriste după atacurile de la Bruxelles.

Întrebat dacă serviciile de informații cer mai multă autoritate, premierul a spus că acestea solicită instrumente care să le permită să monitorizeze în mod foarte atent situația. „Sunt lucruri care au fost puse în discuție apropo de lupta împotriva terorismului, lucruri care probabil vor reveni”, a spus Cioloș, precizând că atât el, cât și cei din servicii sunt foarte atenți și la transparența și drepturile cetățenești.

Referindu-se la posibilele consecințe ale terorismului asupra României, premierul a arătat că sunt aceleași cu consecințele asupra Uniunii Europene, respectiv o creștere a stării de teamă, de incertitudine, care presupune solidaritate și răspunsuri coordonate. „Ceea ce nu e ușor, pentru că toată discuția aceasta în jurul migrației a creat sau a întărit disensiunile între statele membre. Uniunea Europeană se află într-un moment dificil, de răscruce aș spune, pentru că avem nevoie de încredere și la nivelul leadershipului politic și între statele membre, pentru că riscul de disoluție în UE este mare și putem plăti un preț foarte ridicat”, a mai spus Cioloș, vorbind chiar despre riscul unei ”dezmembrări” a Uniunii Europene.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.