Costurile lunare ale unui bolnav de Parkinson-3000 de lei

0

Peste 70.000 de pacienți cu boala Parkinson beneficiază de tratament medicamentos specific, ale cărui costuri lunare individuale se ridică la aproximativ 3.000 de lei, relevă o statistică prezentată de Societatea pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroplasticității (SSNN) și Societatea de Neurologie din România (SNR), organizatori ai celei de a-V-a ediții a Cursului Internațional dedicat tulburărilor comportamentului motor, desfășurată vineri și sâmbătă în Poiana Brașov.

În anumite cazuri de boală avansată, costul unei operații care poate îmbunătăți considerabil calitatea vieții variază între 30.000 și 80.000 de lei, un cost relativ mic dacă ne raportăm la cel din țările dezvoltate unde este cuprins între 30.000-50.000 de euro, arată specialiștii, informează Agerpres.

„Vârsta de debut a bolii este de obicei după 65 ani, dar în prezent se înregistrează cazuri care debutează sub vârsta de 50 ani (peste 15 % din totalul cazurilor), fapt ce ar trebui să ne îngrijoreze tot mai mult. (…) Persoanele afectate de această boală la o vârstă tânără sunt de obicei active din punct de vedere social, în plină ascensiune profesională și resimt boala altfel. Persoanele tinere afectate de această maladie pot fi mai responsive la terapii care au la bază capacitatea creierului de a se adapta structural și funcțional la noi situații, proces numit neuroplasticitate”, a afirmat prof. dr. Dafin Mureșanu, președintele SSNN și SNR.

Potrivit acelorași statistici, boala Parkinson este a doua afecțiune neurologică degenerativă, ca frecvență, după maladia Alzeimer, 6,3 milioane de persoane în întreaga lume fiind afectate de boala Parkinson, dintre care 1,5 milioane de europeni. Numărul acestora este posibil să se dubleze până în 2030.

Specialiștii arată că, pe măsură ce progresează, boala Parkinson devine invalidantă, indiferent de vârsta la care survine, împiedicând desfășurarea activităților cotidiene cum ar fi mersul, îngrijirea personală, alimentația.

„Tratamentele disponibile în prezent sunt rezultatele cercetărilor științifice aprofundate din ultimii ani și, chiar dacă măsurile actuale din piața farmaceutică autohtonă au generat dispariția din România a unor medicamente dedicate tratamentului bolii Parkinson, pot spune că în acest moment nu ne confruntăm cu o criză în ceea ce privește tratarea pacienților”, a mai afirmat Dafin Mureșanu.

Anual, în întreaga lume, zece oameni din 100.000 sunt diagnosticați cu boala Parkinson. Majoritatea cazurilor se înregistrează la pacienți a căror vârstă depășește 55 de ani, dar unul din 20 manifestă simptome înainte de vârsta de 40 de ani, relevă SSNN.

Bărbații sunt mai expuși, statisticile arătând că prevalența bolii pe sexe este de 1,5 bărbați la o femeie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.