Iosif Armaș, reținut de procurorii DIICOT

Procurorii DIICOT Caraș – Severin au dispus reținerea, pentru 24 de ore, a fostului deputat PSD Iosif Armaș, pus sub acuzare pentru delapidare și bancrută frauduloasă într-un dosar privind devalizarea stațiunii Băile Herculane. Alţi şase suspecţi, printre care şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Ilie Iova, sunt cercetaţi sub control judiciar.

Procurorii DIICOT au efectuat miercuri 17 percheziții domiciliare pe raza municipiului București și a județelor Caraș-Severin, Timișoara și Ilfov în cadrul unei acțiuni vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de delapidare și complicitate la delapidare, bancrută frauduloasă și complicitate la bancrută frauduloasă și abuz în serviciu.

 Anchetatorii susțin că Iosif Armaș, președinte al Consiliului de Administrație al SC Hercules SA Băile Herculane, acționar și administrator special al SC Argirom Internațional SA București (societate care la rândul ei deținea peste 60% din acțiunile SC Hercules SA Băile Herculane); Filip Railescu și Gavril Adamescu, director general, respectiv director economic la SC Hercules SA, au constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat ulterior și alte persoane, printre care și Angela Monica Borza (lichidator judiciar), având drept scop scoaterea activelor/bunurilor firmei din patrimoniul acesteia și însușirea sumelor de bani obținute din valorificarea lor.

Procurorii au reținut că privatizarea SC Hercules SA Băile Herculane a avut loc la 28 august 2001, ocazie cu care a fost cumpărat pachetul majoritar de 40,92% de către SC Argirom Internațional SA, societate controlată de Iosif Armaș, care deținea 68% din acțiuni.

Începând cu martie 2008, prin folosirea de mijloace frauduloase, Iosif Armaș ar fi determinat ca datoriile pe care le avea SC Argirom Internațional SA și care se afla în procedura generală de insolvență să fie recuperate de către creditori de la SC Hercules SA Băile Herculane.

În acest scop, Armaș ar fi constituit un grup infracțional organizat care a avut ca scop scoaterea activelor/bunurilor SC Hercules SA din patrimoniul acesteia în dauna creditorilor reali ai SC Argirom Internațional SA și însușirea sumelor de bani obținute.

Totodată, începând cu 2008, SC Hercules SA a contractat împrumuturi de la mai multe persoane în baza unor contracte care constituiau titluri executorii, cu dobânzi anuale mult mai mari față de cele legale. Respectivele împrumuturi erau garantate cu bunurile societății. Întrucât împrumuturile nu au putut fi restituite în termenul stabilit, s-a procedat la executarea unor imobile aparținând SC Hercules, prin intermediul executorilor judecătorești.

În paralel cu contractarea unor împrumuturi „vădit dezavantajoase” pentru societate, Iosif Armaș este acuzat că a procedat și la vânzarea directă a unor active. Astfel, au fost delapidate sume de bani din patrimoniul SC Hercules prin folosirea de justificări nereale.

Imobile înstrăinate în mod fraudulos sunt: pădure în Domogled cu Fabrica de Gheață; pădure la Cerna cu restaurant „Grota Haiducilor”, clădire IBTH — birouri, clădire Băi Termale „Apollo”, clădire Baia Termală „Hebe”, spital pentru militari și ofițeri — Pavilion 4, sanatoriul medical Balnear — Pavilion 3 (actual Hotel Apollo), imobilul „Băile Neptun”, Hotel Decebal — Sanatoriu medical balnear — Pavilionul 2, Hotelul Traian — Pavilionul 1, complex de edificii — Cazinou, Sanatoriul Militar cu curte și baie pentru militari, Hotel Diana, Hotel Roman, Hotel Afrodita, Baia Venera, Baia Diana, sanatoriul medical balnear IOVR — Pavilionul 12, clădire Sediu Nou, Hotelul Hercules și Hotelul Ferdinand.

Prejudiciul total în acest dosar se ridică la 123.325.726 lei (aproximativ 30 milioane euro).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.