Proteste la Chișinău ale Platformei „Demnitate și Adevăr”

Acțiunea de protest organizată duminică de Platforma civică „Demnitate și Adevăr” în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău a început cu acuzații la adresa autorităților pe motiv că acestea au împiedicat oamenii din teritoriu să vină la manifestație, relatează Radio Chișinău.

Potrivit organizatorilor, oameni din mai multe localități au semnalat că nu pot ajunge la mitingul din centrul Chișinăului din cauza lipsei de transport. Protestatarii au criticat zădărnicirea manifestației de către actuala guvernare și au cerut demisia ministrului transporturilor Iurie Chirinciuc, conform postului de radio citat.

În imaginile postate pe rețelele de socializare pot fi văzuți zeci de polițiști și reprezentanți ai forțelor speciale, care au fost mobilizați în zona unor instituții ale statului. Din cauza manifestației, circulația mijloacelor de transport pe străzile principale ale Chișinăului este restricționată. Sute de polițiști au înconjurat sediile parlamentului și guvernului, potrivit Jurnal.md.

Organizatorii au mai anunțat că oamenii continuă să vină în coloane în piața din centrul Chișinăului cu întârziere din cauza problemelor create, existând probleme de deplasare și dificultăți în circulația transportului public municipal.
La manifestația organizată de Platforma „DA” nu participă adepții Partidului Socialiștilor și nici susținătorii formațiunii Partidul Nostru, al controversatului primar al Bălțiului, Renato Usatîi. Liderul socialiștilor, Igor Dodon, a declarat că Duminica Floriilor nu este cea mai potrivită zi pentru proteste, iar Renato Usatîi a renunțat cu câteva zile în urmă, deși, inițial, și-a chemat susținătorii să vină la miting. Cele trei partide politice au organizat mai multe acțiuni de protest împotriva guvernării de la începutul anului, amintește Radio Chișinău.

Manifestația a fost organizată ca semnt de protest față de refuzul autorităților de a organiza un referendum pentru limitarea imunității deputaților și reducerea numărului lor de la 101 la 71, relatează Deutsche Welle. Comisia Electorala Centrala (CEC) a respins propunerea de inițiere a referendumului chiar dacă pentru acesta au semnat peste 400.000 de cetățeni (față de 200 000 cât prevede legislația). Ulterior, Curtea de Apel a obligat CEC să organizeze referendumul. CEC a contestat decizia la CSJ, iar vineri Curtea Supremă de Justiție a respins referendumul inițiat de Platforma „DA”, conform aceluiași post de radio.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.