SRR, acuzată de presiuni împotriva propriilor jurnaliști!
Mai multe organizații neguvernamentale semnalează declanșarea unei proceduri de cercetare de către Consiliul de Onoare al Societății Române de Radiodifuziune împotriva a trei jurnaliști de la Radio România Actualități.
„Constatăm cu surprindere și îngrijorare declanșarea unei proceduri de cercetare de către Consiliul de Onoare al Societății Române de Radiodifuziune împotriva a trei jurnaliști ai Radio România Actualități: Mira Gomboș, Alexandru Rusu, Cătălin Gomboș. Semnalăm faptul că însăși o asemenea declanșare a cercetării înseamnă o lezare a dreptului la liberă exprimare”, se arată într-o scrisoare deschisă transmisă miercuri președintelui Klaus Iohannis, premierului Dacian Cioloș și președinților Comisiilor de cultură din Senat și Camera Deputaților.
Potrivit documentului, cei trei jurnaliști au reclamat într-o dezbatere publică o campanie de știri, dezbateri și spoturi audio demarată de către toate posturile Societății Române de Radiodifuziune împotriva unei inițiative parlamentare de modificare a Legii 41/1994 de funcționare a SRTV și SRR.
„Această campanie a fost amendată de Consiliul Național al Audiovizualului, în integralitatea ei, printr-o somație publică aplicată SRR. În loc să declanșeze o cercetare pentru a identifica cine a dispus și conceput campania, Consiliul de Onoare decide să cerceteze jurnaliștii care au semnalat derapajele profesionale și legale, la sesizarea redactorului-șef responsabil de conținutul editorial al programelor de știri invocate. Cercetarea creează premisele ca jurnaliștii din SRR să lucreze sub presiunea autocenzurii. Avertizăm asupra faptului că acest caz nu este unul singular, ci face parte dintr-o politică managerială a administrației Miculescu”, se menționează în scrisoare.
ActiveWatch, APADOR-CH, Asociația Frontline Club Bucharest, Asociația Pro Democrația, Centrul de Resurse Juridice, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul Român de Politici Europene, Freedom House România atrag atenția că rolul și misiunea postului public de radio sunt „grav” afectate de asemenea practici.
„Un post public, precum și libertatea jurnaliștilor de exercitare a profesiei, libertatea opiniilor și cea de exprimare sunt fundamentale pentru o societate democratică. Vom urmări cu maximă atenție cazul celor trei jurnaliști din Societatea Română de Radiodifuziune și ne exprimăm disponibilitatea de a-i sprijini și asista în cazul în care asemenea măsuri abuzive vor continua. Vă solicităm, având în vedere calitatea în care ați nominalizat membri în Consiliul de Administrație al SRR, să identificați formele prin care întreaga activitate a managementului Miculescu să fie evaluată, iar drepturile fundamentale ale omului protejate”, se mai arată în documentul citat.
În replică, Societatea Română de Radiodifuziune consideră că scrisoarea deschisă semnată de mai multe ONG-uri face parte dintr-o serie de acțiuni „de denigrare” și „de manipulare” a opiniei publice, cu „grave” consecințe și prejudicii de imagine aduse instituției.
„Consiliul de Onoare este o instanță internă de arbitraj. Consiliul de Onoare audiază, analizează și mediază situațiile conflictuale, dând șanse egale părților implicate să-și susțină punctele de vedere. În egală măsură, Consiliul de Onoare urmărește respectarea normelor editoriale și etice, cuprinse în Legea de funcționare a Societății Române de Radiodifuziune, în reglementările CNA, în prevederile Statutului jurnalistului de radiodifuziune și în reglementările interne ale Radio România”, se arată într-un comunicat de presă transmis de SRR miercuri Agerpres.
SRR subliniază că rolul și atribuțiunile Consiliului de Onoare, ca instanță de arbitraj, sunt în concordanță cu prevederile art. 10, (lit. e) din Legea nr. 41/1994, republicată, cu modificările și completările ulterioare și, prin urmare, nu intră în atribuțiile acestuia efectuarea de cercetări disciplinare și nici luarea/propunerea de măsuri administrative care ar putea fi interpretate ca presiuni, acționând doar ca un mecanism intern de arbitraj.
Potrivit sursei citate, Consiliul de Onoare este un organism profesional, complet independent, constituit din șapte jurnaliști, care nu pot fi membri ai Consiliului de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune.
SRR precizează că nu există nicio dependență/subordonare/interferență între conducerea SRR și Consiliul de Onoare.