Variantele legii salarizării

Este ultima zi în care tehnocraţii pot face modificări în proiectul ordonanţei salarizării, pentru ca marţi, aceasta să fie pusă în dezbatere publică. Asta după ce a fost amânată zilele trecute pentru că tehnocraţii nu s-au înţeles cu sindicaliştii. Sindicaliştii se plâng de bugetul mic şi ameninţă cu greva generală, în timp ce Executivul trebuie să aleagă, luni, una din cele trei variante pe care le are pe masă.

Sindicalistii ar fi trebuit sa aibă o discutie cu tehnocratii privind proiectul ordonanţei privind salarizarea, insa ministrii nu s-au grabit sa ii cheme, desi este ultima discutie inainte ca proiectul sa fie pus in dezbatere publica. Documentul ar fi trebuit sa fie pus in dezbatere inca de duminica, insa termenul a fost amanat. Motivul principal il reprezinta nemultumurile sindicalistilor. Ei se plang de bugetul prea mic alocat salariilor.

Exista trei variante pe care Guvernul le are in discutie. Prima dintre ele, sustinuta si de sindicalisti, presupune rezolvarea inechitatilor in aceeasi institutie, informeaza România TV. Adica cei cu locuri de munca asemanatoare ar urma sa castige la fel. De asemenea, se discuta despre un bonus fix pentru cei care au doctorat.

Varianta a doua presupune marirea salariilor mici, masura cu care FMI nu este de acord.

A treia varianta: ar urma sa fie majorate salariile pentru maxim patru domenii, iar in acest caz, sindicalistii ameninta cu proteste sau chiar cu greva generala.

Noul ministru al Muncii, Dragoş Pîslaru, declara la finalul lunii aprilie că noul proiect de lege privind salarizarea bugetarilor va fi gata până la 15 mai, dată de la care va fi pus în dezbatere publică timp de două săptămâni.

Noua Ordonanţă de Urgenţă a salarizării va pleca de la un salariu de referinţă de 1.250 de lei, iar pasul de creştere va fi stabilit cu partenerii sociali, pas fix sau procent, a mai spus ministrul Muncii.

Noi discutăm de păstrarea concepţiei Legii 284, legea cadru. Deci această Ordonanţă nu va mai înlocui legea cadru. Vă gândiţi în modul următor: un salariu de referinţă este 1.250 de lei. Începând cu 1.250 de lei noi vom intra în principiile grilei Legii 284 care are coeficienţii aceia de echivalare şi vom lua de la bază în sus, vom ridica, printr-o metodă pe care urmează să o stabilim împreună cu partenerii sociali, care poate fi cu pas fix, dar deocamdată metoda consacrată este cu procent, deci 2,5% între clase, deci vom ridica până acolo, unde ne permitem. Acesta este principiul„, a declarat Dragoş Pîslaru.

Ministrul Muncii susţine că se va lucra pe cifrele care vor fi furnizate de la Ministerul Muncii, Ministerul Finanţelor Publice, fiecare dintre ministerele sau autorităţile care dispun de cifre de salarizare în familiile lor ocupaţionale, dar şi pe cifrele de la sindicate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.