Putin nu renunță la Insulele Kurile

Share:

Rusia nu discută cu Japonia problema transmiterii sau vânzării insulelor Kurile și nu leagă problema teritorială de alte aspecte vizând cooperarea ruso-niponă, a lăsat să se înțeleagă președintele rus Vladimir Putin la sfârșitul săptămânii trecute, într-o conferință de presă, în finalul summitului Rusia-ASEAN (Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est) ce s-a desfășurat la Soci, potrivit newsru.com.

„Noi nu vindem nimic”, a răspuns Putin, întrebat dacă Moscova nu cumva încearcă să negocieze cu Japonia în privința tratatului de pace pentru a vinde mai scump insulele Kurile. „Suntem gata să cumpărăm multe (lucruri), dar nu vindem nimic”, a reiterat președintele rus, citat de agenția de presă Interfax, care remarcă faptul că Putin zâmbea când făcea aceste afirmații.

„Suntem pregătiți și dispuși la dialog cu toți partenerii noștri, între care și Japonia, inclusiv în privința încheierii unui tratat de pace”, despre care se discută în contextul „problemei teritoriale”, a spus președintele rus.

Întrebarea respectivă a apărut în contextul speculațiilor în jurul declarațiilor făcute de premierul nipon Shinzo Abe după negocierile cu Putin de la 6 mai la Soci. Prim-ministrul japonez declarase atunci că i-a propus președintelui rus o nouă abordare a „problemei teritoriale” și că cei doi s-ar fi „înțeles”, comentează portalul newsru.com.

Presa a speculat că „noua abordare” presupune remiterea insulelor Kurile de către Rusia Japoniei în schimbul ajutorului acesteia în rezolvarea problemelor economice și de infrastructură ruse. Ministerul rus de Externe a calificat drept un „delir absolut” aceste speculații.

Președintele rus Vladimir Putin urmează să efectueze în decembrie o vizită neoficială în Japonia pentru negocieri cu premierul Shinzo Abe. The Japan Times scria recent că aceste convorbiri ar putea să aibă loc la reședința personală a lui Abe în prefectura Yamaguchi. Tokyo speră că aceasta „le va permite celor doi lideri ca, într-o atmosferă liniștită, să ajungă la progrese în această problemă sensibilă”.

Problema celor patru insule Kurile de Sud (numite de Japonia „Teritoriile de Nord”), anexate de fosta URSS la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, după capitularea armatei nipone, înveninează de decenii relațiile dintre Rusia și Japonia. Cele două țări nu au semnat nici până astăzi un tratat de pace și au o dispută puternică legată de Kurile, care afectează raporturile bilaterale, în special pe plan comercial.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.