Șocant: Aproape un milion de români, bolnavi de cancer!

0

Cancer – un diagnostic cumplit pe care l-au auzit până acum aproape un milion de români. Iar peste 3 milioane au avut în familie pe cineva suferind. Aşa reiese din primul studiu sociologic reprezentantiv la nivel naţional privind cumplita maladie. Nimeni nu ştie, însă, câţi bolnavi sunt în realitate, pentru că nu există registre cu pacienţi.

Aura a primit verdictul teribil acum doi ani. A facut o ecografie de rutină la sân, iar medicul i-a spus că are cancer.

Medicul a vrut să-i mai lase şansa de a face un copil şi nu a folosit metode radicale. Dar boala a recidivat recent.

Peste 75 de mii de români erau sub tratament, în primul trimestru. Anul trecut, erau peste 112 mii. Atâţia apar la CNAS. A fost o explozie de cazuri noi, în ultimul deceniu. Nimeni nu ştie însă câţi bolnavi sunt în ţară.

Primul studiu din ţară privind cancerul, realizat de IMAS pe un eşantion de 1010 respondenţi, arată că ar putea fi aproape un milion. Peste 5 la sută dintre intervievaţi au spus că au fost diagnosticaţi cu o formă a bolii. Peste 21 la sută au avut pe cineva apropiat din familie diagnosticat la un moment dat.

În ultimul deceniu, sumele alocate pentru cancer au crescut cu aproape 500 la sută. Dar banii tot nu ajung, iar românii conduc în topul deceselor.

Peste un sfert dintre români cred că boala secolului nu poate fi vindecată. Mulţi se tem nu doar de boală, ci şi de lipsa tratamentelor eficiente. Aproape jumătate considera că sfârşitul e iminent, în caz de cancer. Unii nici nu ştiu că terapiile inovative pot aduce ani mulţi de viaţă chiar şi cand n-ar mai avea de trăit decât câteva luni. Două treimi din populaţie consideră că statul nu asigură tratamentul corespunzător.

Durează prea mult pentru ca un tratament nou să ajungă în România, cred trei sferturi dintre români. În lupta cu boala, cei mai mulţi se bazează pe familie şi pe noile tehnologii. Numai 1 la sută – pe autorităţi.

Corupţia, mita şi salariile mici sunt principalele probleme din sistem, cred cei mai mulţi români. Doar o treime din populaţie avea încredere în spitalele publice, şi asta înainte de scandalul dezinfectanţilor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.