Băncile schimbă regulile pentru „Prima Casă”!

Share:

Băncile instituie reguli noi pentru acordarea creditului prin programul Prima Casă. Astfel, băncile finanţează doar 70 la sută din valoarea imobilului chiar dacă avansul solicitat clientului este de 5 la sută. Practic, pentru a te califica acum la un astfel de împrumut trebuie să ai venituri de circa 6.000 de lei net.

Potrivit economica.net, în noile condiţii, dacă îți cumperi un apartament care costă 60.000 de euro, banca te împrumută doar cu 42.000 de euro. De restul, faci rost, dacă poți. În plus, rata creditului trebuie să fie sub 50% din veniturile nete ale împrumutatului.

Astfel, dacă în trecut exista o practică nescrisă printre bancheri, după cum au declarat surse din piață, ca aprobarea unui astfel de credit să fie condiționată de un salariu minim de 3000 de lei, după acordarea ultimei tranșe de 500 de milioane de lei garanția statului pentru cele 18 bănci, lucrurile s-au schimbat radical.

Mai exact, în noile condiții gradul de îndatorare al clientului (rata în total venituri ale acestuia) trebuie să fie sub 50%, iar valoarea imobilului cumpărat și adus ca ipotecă băncii nu are voie să depășească 70% din valoarea creditului. Acest fapt echivalează cu un avans de 30%, chiar dacă banca nu te obligă să dai decât un avans de 5% cum spune legea.

Practic, pentru a te califica acum la un împrumut prin Prima Casă trebuie să ai venituri de circa 6000 de lei net ca să acoperi toate noile cerințe de scporing ale băncilor. Așa se explică și faptul că, foarte multe cereri de credit depuse prin Programul Prima Casă au fost respinse.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.