Chirițoiu, despre modificările legii energiei

0

Modificările aduse Legii energiei electrice ar fi putut duce la scumpirea electricității pentru consumatorii casnici și industriali, întrucât ar fi permis subvenționarea energiei din surse mai scumpe pe seama energiei produse mai ieftin, a declarat, luni, pentru Agerpres, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Parlamentul a aprobat, în urmă cu o lună, mai multe modificări la Legea 123/2012 (legea cadru a energiei electrice și gazelor naturale), printre care și faptul că producătorii de energie pot încheia contracte între ei pentru a-și forma propriul mixt de electricitate. Președintele Klaus Iohannis a trimis legea spre reexaminare în Parlament pe 20 iulie, după ce a cerut un punct de vedere Consiliului Concurenței.

Potrivit lui Chirițoiu, legea aprobată de Parlament ridică probleme legate de subvenționarea energiei scumpe, dar și de un posibil ajutor de stat, lucru indicat inclusiv de către Comisia Europeană.

„Nu pot spune dacă legea a fost retrimisă la Parlament în urma punctului nostru de vedere. Noi am transmis Președinției un punct de vedere în care spunem că textul este neclar, că se pretează cel puțin la o interpretare care ar permite o subvenționare a energiei din surse mai scumpe pe seama energiei electrice produse mai ieftin, ceea ce ar fi dus la un preț mai mare al electricității pentru consumatori, fie ei casnici sau industriali. În același timp, ar ridica probleme din punctul de vedere al ajutorului de stat. Este vorba de firme de stat, atât producătorii de energie mai scumpă, cât și cei de energie mai ieftină. În acest sens, am primit și o adresă din partea Comisiei Europene care ne atrăgea atenția că vor să analizeze din punctul de vedere al ajutorului de stat aceste prevederi”, a spus Chirițoiu.

El a menționat că adresa Comisiei Europene a venit înainte ca președintele Klaus Iohannis să retrimită legea spre reexaminare în Parlament.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.