Descoperire crucială în privința cancerului!

O importantă descoperire le-ar putea oferi informaţii medicilor despre modul în care celulele canceroase se răspândesc din tumoarea iniţială în fluxul sanguin. În cadrul descoperirii, experţii au sugerat că dezvoltarea secundară a celulelor canceroase, numită metastază, se propagă mult mai rapid prin pereţii vaselor de sânge ţintind moleculele numite citokine.

Conform echipei de la Universitatea Goethe, din Frankfurt, si de la Institutul Max Planck din Germania, ,,dezactivarea” citokinei ar putea bloca imprastierea celulelor canceroase daca nu mai exista metode alternative prin care cancerul poate intra in fluxul sangelui.

,,Descoperirea acestui mecanism reprezinta un punct de plecare important atunci cand incercam sa prescriem tratamente care previn formarea metastazei,” a declarat cercetatorul Stefan Offermanns.

Aproprierea dezoltarii secundare este extrem de importanta deoarece majoritatea mortilor nu sunt cauzate de tumoarea initiala, ci de raspandirea cancerului. Celulele canceroase care sparg peretele vaselor de sange ataca celulele endoteliale, care captusesc vasele sanguine prin intermediul unei necroze programate, scrie bzi.

Conform cercetatorilor, necroza programata este declansata de molecula citokina. Odata atacata molecula, celulele canceroase vor calatori prin aceasta crapatura in peretele vascular si vor slabi celulele din zona respectiva. Echipa a observat acelasi comportament, atat la celulele crescute in laborator, cat si la cobaii modificati genetic in cadrul carora molecula citakina a fost dezactivata.

Urmatorul pas va fi descoperirea potentialelor efecte secundare provocate de dezactivarea citakinei si testarea clinica pe oameni. Exista alte ipoteze ale instalarii metastazei, cercetatorii de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA) cerceteaza, in prezent, ideea conform careia cancerul s-ar putea raspandi in corp in afara sistemului vascular.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.