Medicii refuză să semneze contractele pentru gărzi!

0

Noi ameninţări cu proteste de amploare în Sănătate. Liderii SANITAS au avertizat că, în cel mult o lună, s-ar putea ajunge la grevă generală, dacă guvernul nu înlătură discrepanţele salariale. Ministrul Sănătăţii speră să fie găsite rapid soluţii. Nu înţelege însă de ce medicii tot nu semnează contractele pentru gărzi.

La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova, nici 2 la sută dintre medici nu au semnat pentru gărzile suplimentare. Situaţia e tensionată şi la Spitalul Judeţean din Drobeta-Turnu Severin. Cei 18 chirurgi de acolo refuză să semneze contractele.

Fără gărzi suplimentare, sunt acoperite doar opt zile din lună. Dacă medicii nu se vor răzgândi, urgenţele vor fi preluate de un chirurg abia dimineaţă. Cazurile care nu suportă amânarea vor fi trimise către alte spitale din ţară.

În toată ţara, cei mai mulţi medici nu semnează pentru gărzile suplimentare. Şi asta, deşi guvernul a prevăzut majorări substanţiale în ordonanţa de urgenţă adoptată săptămâna trecută.

Sindicaliştii de la Sanitas au luat foc după ce au văzut că ordonanţa privind gărzile prevede majorări salariale şi pentru angajaţii din mai multe ministere. Nu şi pentru personalul TESA din spitale şi direcţiile de sănătate publică, şi nici pentru cadrele medicale din şcoli şi creşe. În jur de 23 de mii de angajaţi au rămas nedreptăţiţi, spun sindicaliştii: sunt diferenţe de până la 800 de lei între salariile celor care lucrează în spitale clinice şi cele neclinice. Iar un asistent cu studii superioare câştigă cu până la 1.200 de lei mai mult decât unul cu şcoală postliceală.

Sindicaliştii speră că problema se va rezolva după discuţiile avute cu miniştrii Muncii şi Sănătăţii.

Majorările salariale vor apărea imediat ce vor fi puse în practică aceste ajustări ale bugetelor.

Ministrul Sănătăţii a promis că va merge pe 15 septembrie la Consiliul Naţional SANITAS. Dacă nu va veni cu soluţii pentru eliminarea inechităţilor, sindicaliştii vor declanşa greva generală.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.