Două decenii de la moartea lui Ștefan Mihăilescu-Brăila
Actorul Ștefan Mihăilescu-Brăila s-a născut la 3 februarie 1925, la Brăila. A absolvit cursurile primare în 1936, apoi, în 1940, Liceul Industrial din Brăila. Încă din această perioadă dovedește un mare talent, iar în 1944 intră în mișcarea artistică de amatori. Din cauza lipsurilor materiale este nevoit să muncească de la vârsta de 16 ani, fiind pe rând hamal, salahor, funcționar.
În 1947 a absolvit Conservatorul de muzică și artă dramatică ”George Cavadia” din Brăila, apoi, din 1949, se angajează la Teatrul ”Maria Filotti” din același oraș. În această perioadă și-a adăugat și numele de familie al bunicii sale — ”Brăila”, Ștefan Mihăilescu-Brăila devenind numele de scenă sub care a devenit celebru în teatru și cinematografie.
Talentat actor de comedie, cu o mimică deosebită, extrem de exigent, Ștefan Mihăilescu-Brăila a interpretat de-a lungul carierei sale roluri memorabile pe scena teatrului și în filme, teatru radiofonic (peste 250 de piese), scenete și schițe în emisiuni de divertisment la televiziune realizate de Alexandru Bocăneț, Tudor Vornicu, Dan Mihăescu ș.a.
Din 1949 până în 1954 a jucat la Teatrul ”Maria Filotti” din Brăila în spectacole precum ”O scrisoare pierdută” de I. L. Caragiale, ”Burghezul gentilom” de Moliere, ”Bădăranii” de Carlo Goldoni, ”Nunta lui Kecinski” de Suhovo Kobalin, ”Ultima oră” de Mihail Sebastian, „La Ilie bun și vesel” de Ion Damian.
În 1956 s-a transferat la Teatrul din Baia Mare, unde a rămas doar un an și unde a jucat, între altele, în piesa ”Take, Ianke și Cadâr”.
Din 1957 s-a remarcat printr-o prestigioasă activitate teatrală desfășurată la Teatrul Giulești (azi Odeon) din București. A devenit cunoscut publicului pentru roluri în piese precum: ”Baia” de Maiakovski, ”…escu” de Tudor Mușatescu, ”Acești îngeri triști”, ”Descăpățânarea”, ”Milionarul sărac”, ”Puntilla și sluga sa Matti”, ”Hotel Zodia Gemenilor”, ”Freddy” de Robert Thomas, ”Pădurea împietrită” de Robert Emmet Sherwood, ”Ordinatorul” de Paul Everac, ”Ascensiunea lui Arturo Ui poate fi oprită” ș.a.
La Teatrul Național din București a jucat în ”Regele moare” de Eugen Ionesco. Rămâne memorabil rolul Bachus din filmul ”Secretul lui Bachus”, în care joacă alături de Gheorghe Dinică și Emil Hossu.
În 1964 a fost distins cu titlul de Artist Emerit, iar în 1967 cu Ordinul Meritul Cultural clasa a III-a ”pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”.
Ștefan Mihăilescu-Brăila a fost căsătorit cu Georgeta Rahtopol și au avut împreună un fiu, Florin.
Marele actor a murit la 19 septembrie 1996, la București.