Premierul Japoniei, vizită istorică în Cuba

Premierul Japoniei, Shinzo Abe, a devenit joi primul lider nipon care a efectuat o vizită oficială în Cuba, relatează mass-media locale, informează agenția de presă DPA, citată de Agerpres.

Abe a avut o întrevedere cu președintele cubanez Raul Castro, cu care a discutat despre relațiile economice și comerciale dintre cele două țări.

‘Companiile japoneze devin tot mai interesate de Cuba’, a declarat Abe, potrivit publicației Partidului Comunist cubanez, Granma. ‘Cred că ele își pot aduce contribuția în Cuba, care își îmbunătățește în prezent modelul socio-economic’, a adăugat premierul nipon.

Cuba a început să se deschidă treptat în fața investițiilor și comerțului străin, însă economia națională a insulei rămâne ferm reglementată de guvernul comunist.

Numeroase delegații guvernamentale și din domeniul afacerilor au efectuat vizite în Cuba, pentru a lua pulsul situației din această țară și a căuta oportunități pentru investiții.

În ultimii 10 ani, reformele economice ale lui Raul Castro au încercat să concentreze intervenția statului în domenii strategice precum turismul, industria și cercetarea științifică, unde a admis afacerile private, într-o schimbare istorică, ptrivit Agerpres.

Cuba caută în prezent noi parteneri economici, în condițiile în care principalul său aliat, Venezuela, se confruntă cu probleme interne și economice majore.

În 2014, SUA și Cuba au anunțat restabilirea relațiilor diplomatice, care au fost înghețate timp de 50 de ani.


Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.