Acțiunile Volkswagen, pe tobogan

0

Departamentul american al Justiției evaluează mărimea amenzii pe care o poate impune Volkswagen AG din cauza scandalului emisiilor (Dieselgate), în așa fel încât grupul german să evite falimentul, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Marți dimineață, titlurile Volkswagen au scăzut cu 4,6% la Bursa de la Frankfurt, cel mai semnificativ declin din ultimele două luni, după publicarea acestor informații. La prânz, titlurile au scăzut cu 2,4%, la 123,60 euro.

Reprezentanții SUA și cei ai Volkswagen încearcă să ajungă la un acord până în ianuarie, înainte de numirea unei noi administrații în urma alegerilor și de înlocuirea persoanelor care au supervizat ancheta, susțin sursele.

Săptămâna trecută, Departamentul american al Justiției a cerut Deutsche Bank să plătească o amendă record de 14 miliarde de dolari pentru a pune capăt unei anchete ce vizează vânzarea de titluri de valoare garantate cu credite ipotecare (MBS). Luni, acțiunile Deutsche Bank au înregistrat un nivel scăzut record iar marți consemnau un declin de 2%, la 10,34 euro.

Deutsche Bank și Volkswagen sunt responsabile în mod direct pentru mai mult de 320.000 de locuri de muncă în Germania.

Nu este clar la ce nivel s-ar putea ridica amenda în cazul Volkswagen, declară sursele. La 30 iunie, grupul german avea lichidități nete de 28,8 miliarde de euro (32,4 miliarde de dolari) iar directorul financiar Frank Witter declara că obiectivul VW este să mențină la 20 de miliarde de euro lichiditățile nete pentru a asigura finanțarea necesară și a proteja ratingul de credit. Cel mai mare producător auto european generează în fiecare trimestru numerar în valoare de miliarde de euro și dacă ar fi necesar să-și achite obligațiile ar putea accesa piețele financiare sau și-ar putea majora capitalul.

Volkswagen a anunțat recent că va plăti 16,3 miliarde de dolari, după ce a recunoscut că ani de zile a folosit un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel în SUA, acceptând să răscumpere vehiculele de la consumatori și să furnizeze fonduri pentru a stimula producerea autoturismelor ecologice.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.