Putea fi salvat Ioan Gyuri Pascu?
Ioan Gyuri Pascu a murit de infarct, luni, la 5 dimineața. Cu doar două ore înainte, în noaptea de duminică spre luni, 25 spre 26 septembrie, Ioan Gyuri Pascu și fosta lui soție, în casa căreia se afla, au făcut un apel de urgență.
Conducerea Ambulanţei Bucureşti-Ilfov a deschis o anchetă internă pentru a verifica modul în care personalul medical a intervenit în cazul artistului Ioan Gyuri Pascu.
Liderul PNL Alina Gorghiu scrie pe Facebook că, Ambulanţa Bucureşti ar putea să aibă din nou pe conştiinţă o moarte, de această dată cea a lui Gyuri Pascu, ea susţinând că ”este momentul ca directorul să îşi asume şi să demisioneze”.
Actorul și muzicianul Ioan Gyuri Pascu va fi înmormântat vineri, de la ora 12,00, în cimitirul din orașul Agnita, județul Sibiu. Între timp, apar dezvăluiri care ar putea declanşa un nou scandal de proporţii în sistemul medical de urgenţă din România.
„Au trimis o ambulanță de tip AMD, de consultații la domiciliu, cu un echipaj format dintr-un șofer și un medic. Gyuri era agitat și medicul i-a dat doar un calmant, un diazepam, i-a pus diagnosticul de atac de panică și a plecat”, a spus o sursă de la Ambulanța București, scrie Cătălin Tolontan.
Peste mai puțin de două ore, a urmat un alt apel la 112, la care au ajuns, de această dată, trei mașini: două de la SMURD și oambulanță de tip C, cu medic, de la Ambulanța București. Ioan Gyuri Pascu nu a mai putut fi resuscitat.
Alice Grasu, şefa Ambulanţei, a confirmat evenimentele din noaptea de 25 spre 26.
„Da, în jurul orei 3, la 10 minute după apel, o ambulanță de consult a ajuns în casa unde era Gyuri Pascu. Tensiunea era bună, 12 cu ceva, pulsul era bun, de 74. Soția tot spunea că domnul Pascu face atacuri de panică, astfel încât medicul i-a administrat o jumătate de fiolă de diazepam”, a povestit Alice Grasu.
– Am înțeles că asta spune soția. Dar diagnosticul medicului care a fost?
– Atac de panică.
– A plecat apoi?
– Da.
– Și următorul apel cînd l-ați primit?
– După ora 4. La următorul apel la 112, cel de după ora 4, au ajuns două mașini de la SMURD și o ambulanță de tip C, cu medic de la noi. Nu sunt niciodată prea mulți oameni pentru o resuscitare. Dar medicul nostru n-a mai intervenit, pentru că cei de la SMRD i-au spus că se ocupă ei și ambulanța noastră a plecat. Conducerea Ambulanței susține că a pornit o cercetare internă.
Ioan Gyuri Pascu a murit, luni dimineaţă, la vârsta de 55 de ani, în urma unui infarct, potrivit coordonatorului SMURD Bucureşti, Bogdan Opriţa. „În jurul orei 5, am primit apelul de urgenţă pentru o persoană inconştientă. S-au deplasat echipajele noastre, au găsit un pacient în stop cardio respirator, imediat au fost demarate procedurile de resuscitare, dar spre ora 6 a fost constatat decesul”, a declarat Bogdan Opriţa, coordonatorul SMURD Bucureşti.
Ioan Gyuri Pascu avea 55 de ani şi se retrăsese din viaţa artistică din cauza problemelor de sănătate. Gyuri Pascu, născut pe 31 august 1961, la Agnita, a fost muzician şi actor, membru al grupului de umor Divertis. S-a lansat în cariera muzicală în anul 1982 şi de atunci a abordat diverse stiluri muzicale, printre care pop, rock, blues, reggae.
Pe lângă activitatea de la Divertis, unde a abordat în special satiră politică, a mai jucat în filme de lung metraj precum „O vară de neuitat” – în regia lui Lucian Pintilie şi în „Occident”– regizor Cristian Mungiu.
A mai jucat în mai multe piese de teatru, precum „Take, Ianke şi Cadîr”, asigurând şi coloana sonoră pentru unele din ele.