Iluzia tăierii salariilor înalților demnitari

Legea de respingere a ordonanţei prin care s-au triplat salariile înalţilor demnitari a devenit brusc prioritate legislativă după ce stă de aproape un an în sertarele deputaţilor. Până se decid parlamentarii asupra nivelului de salarizare, preşedintele, premierul, miniştrii, şefii serviciilor secrete şi alte categorii de înalţi demnitari încasează între 13.000 şi 15.000 de lei pe lună.

Ordonanţa de Guvern prin care au fost triplate salariile înalţilor demnitari stă de aproape un an în sertarele parlamentarilor, cu propunere de respingere. Deputaţii şi-au amintit acum de ea şi vor s-o introducă în plen, ca să taie salariile preşedintelui, ale premierului şi miniştrilor, ale avocatului poporului şi şefilor serviciilor de informaţii.

„Când va veni acolo (în plenul Camerei Deputaților – n.r.) nu pot să votez cu două mâini, dar voi ridica mâna foarte sus. Aștept să văd dacă cei din conducerea Camerei Deputaților vin cu ea. Eu am spus-o. Atâta timp cât nu s-a rezolvat cumva problema de fond și anume ridicarea celor cu salarii mici, reașezarea grilei de salarii, pentru că nu mai avem o grilă de salarii normale care să respecte valorile adevărate, de ce să stea acești demnitari cu salarii cocoțate atât de sus? Am vorbit și cu domnul Florin Iordache. Să sperăm că vor găsi timp în conducerea Camerei Deputaților să vină și cu acest proiect de lege la plen”, a declarat la începutul acestei săptămâni Liviu Dragnea, deputat şi preşedinte PSD.

Legea de respingere a ordonanţei prin care s-au triplat salariile înalţilor demnitari a devenit brusc prioritate legislativă după ce stă de aproape un an în sertare. Camera Deputaţilor este cameră decizională. Legea a trecut de Senat anul trecut şi a fost înregistrată în noiembrie 2015 spre dezbatere şi vot la Camera Deputaţilor. De atunci nu s-a mai întâmplat nimic. Până acum.

Guvernul a adoptat anul trecut o ordonanţă prin care s-au mărit considerabil, prin derogare de la legea salarizării bugetariulor, veniturile pentru mai multe categorii de înalţi demnitari. Salariul preşedintelui, de exemplu, a crescut de trei ori, de la 6.500 de lei la 21.000 de lei. La fel şi în cazul şefilor celor două camere ale Parlamentului, al premierului şi miniştrilor, al avocatului poporului, şefului Curţii de Conturi, directorii serviciilor de informaţii.

Ordonanţa a fost trecută în şedinţă de Guvern de primul-ministru interimar Gabriel Oprea (Victor Ponta se opera la genunchi în Turcia) şi a intrat în vigoare la 1 august. Apoi, Guvernul a trimis-o la Parlament, pentru a fi confirmată prin lege.

Numai că la Senat, prima cameră sesizată, lucrurile au luat o altă turnură. Parlamentarii au spus că nu aprobă o astfel de derogare pentru înalţii demnitari, atât timp cât salariile bugetarilor nu sunt mărite şi ele. Prin urmare, după avizele comisiilor şi dezbatere, Senatul a adoptat o lege prin care a repins ordonanţa guvernului, salariile înalţilor demnitari urmând să revină la nivelurile iniţiale. Proiectul de lege de respingere a fost votat şi trimis pe 18 noiembrie 2015 la Camera Deputaţilor, care este decizională.

Pe 25 noiembrie 2015, proiectul a fost înregistrat la Camera Deputaţilor pentru avize şi dezbatere. Ultimul act adoptat de Parlament legat de acest proiect de lege a fost avizul Comisiei Juridice, pe 8 decembrie 2015.

După care s-a aşternut praful peste lege, până săptămâna aceasta, când Liviu Dragnea şi-a amintit de salariile mărite ale înalţilor demnitari. Pe care aceştia le încasează începând din august 2015, până când Parlamentul va decide altfel.

Citește și
1 Comentariu
  1. Aștileanu Gheorghe spune

    Exista demnitari care nu si-au putut lua salariul de 6 luni….

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.