Tăriceanu, noi divergențe cu Iohannis
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri, la Timişoara, că nu i se pare potrivită ideea dezbaterii publice pe care Klaus Iohannis vrea să o organizeze cu societatea civilă şi jurnaliştii pe tema eliminării celor 102 taxe.
„Într-o ţară democratică, deciziile se iau în structurile democratice. Consultarea largă, publică, este extrem de utilă, dar ea nu poate să se substituie dezbaterilor şi deciziilor din forul democratic, care este Parlamentarul. Parlamentul a adoptat acest pachet şi cred că, cel puţin din punctul nostru de vedere, ca liberali, este un ansamblu de măsuri extrem de util şi binevenit. Ţările care au economii prospere sunt ţările care au un sistem fiscal mai lejer, mai uşor de administrat, şi multe din taxele care sunt prevăzute a fi anulate costă mai mult decât administrarea lor, decât veniturile pe care le aduc la buget. Aşa încât mi se pare nepotrivit, şi nu vreau să folosesc alte calificative, ca să pui în discuţie un astfel de pachet de măsuri. Dar sigur că preşedintele poate să facă ceea ce doreşte”, a spus Călin Popescu Tăriceanu, potrivit Mediafax.
Preşedintele Senatului a mai declarat că în cazul în care preşedintele Klaus Iohannis va retrimite legea înapoi la reexaminare, aceasta va fi votată din nou.
„În cazul în care va retrimite legea adoptată de Parlament înapoi la reexaminare, vă spun clar că legea va fi din nou votată, fără niciun fel de modificare, aşa cum a plecat de la Parlament. Vă garantez acest lucru, indiferent dacă se întâmplă în actuala legislatură sau în legislatura viitoare, nu am niciun fel de dubiu”, a mai precizat Călin Popescu Tăriceanu.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri organizarea unei dezbateri publice cu societatea civilă şi jurnalişti privind taxa radio-tv, dacă să fie eliminată sau nu aşa cum se prevede în legea propusă de Liviu Dragnea.
”Vreau să organizez cel puţin o dezbatere publică cu oameni din domeniu, cu jurnalişti, cu manageri din media, cu oameni din societatea civilă să discutăm împreună să vedem: e mai bine să păstrăm taxa, vorbesc de radio-tv, sau este mai bine să renunţăm la ea. După părerea mea, aici s-a greşit cel mai mult, fiindcă această discuţie trebuie purtată odată şi odată, dar ea trebuie purtată în societate, trebuie purtată pe o perioadă suficient de lungă ca să se lămurească toate aspectele şi să venim cu soluţii reale”, a declarat Klaus Iohannis.
Preşedintele a spus că în ultimele zile a primit numeroase cereri de a nu promulga legea privind eliminarea a 102 taxe, deoarece prin eliminarea taxei radio-tv atât televiziunea publică, cât şi radioul public, ar ajunge ”prea uşor să fie dirijate politic”.
”Am primit în ultimele zile foarte mute solicitări de la entităţi europene, de la EBU, de la sindicate din media, de la asociaţii profesionale care toţi îmi cer să nu promulg această lege fiindcă Tv-ul şi radioul public nu e bine să funcţioneze pe bani de la buget fiindcă ajung prea uşor să fie dirijate politic”, a adăugat el.
În acest context, preşedintele a spus că se gândeşte dacă să promulge sau să trimită Parlamentului la reexaminare legea care prevede eliminarea a 102 taxe, votată săptămâna trecută de deputaţi.
”Legea este în analiză şi aicea cred că trebuie să discutăm un pic mai nuanţat. În principiu e bine să se renunţe la unele taxe, este un lucru pe care şi eu l-am spus, că avem pru şi simplu prea multe taxe. Dar de aici până la o procedură de ultraurgenţă care nu permite nicio discuţie publică, nicio evaluare serioasă, este cale lungă. Despre majoritatea taxelor am putea să discutăm şi probabil s-ar găsi soluţii să se renunţe la ele”, a conchis preşedintele.
Asociaţia Română de Comunicaţii Audiovizuale (ARCA) s-a adresat luni preşedintelui Klaus Iohannis printr-o scrisoare deschisă solicitând analizarea posibilităţii „de a întreprinde demersurile necesare în vederea reconsiderării includerii taxei radio-tv”.