Eugen Simion, despre Emil Cioran și Fernando Pessoa

Emil Cioran și Fernando Pessoa sunt doi mari nihiliști ai spiritului european care se întâlnesc mai mult atunci când vorbesc despre Franța, a afirmat miercuri academicianul Eugen Simion, președinte al Secției de Filologie și Literatură a Academiei Române, în cadrul unui simpozion dedicat celor doi mari scriitori.

„În cazul lui Cioran, opinia despre Franța este când negativă, când nu-i place, când declară că nu poate trăi decât în Franța. Când se plânge față de prietenii lui din România și de peste tot că Parisul este insuportabil și că el este marele singuratic și marele exilat din Cartierul Latin, când declară că, atunci când dispare pentru câteva săptămâni sau luni din Paris, se întoarce repede și declară că nu se poate trăi decât la Paris”, a spus Simion, în deschiderea simpozionului „Cioran — Pessoa, doi exegeți ai nefericirii”, desfășurat miercuri în Amfiteatrul „I. Heliade-Rădulescu” al Bibliotecii Academiei Române.

El a adăugat că marele nihilist român reproșează Franței „că are o cultură a formei”, iar limba franceză este „prea riguroasă”.

„Ce reproșează el Franței, mai degrabă la începutul șederii lui în Franța, e că aceasta are o cultură a formei, că nu are un sentiment cosmic, că limba franceză este o limbă prea riguroasă și că este imposibil să spui în limba franceză ‘Te iubesc’. Se plânge de rigorismul limbii franceze, apoi, când se apucă să scrie în franceză, începând din ’49, când îi apare prima carte în Franța și are un succes extraordinar, de stimă și nu popular, el este socotit un mare stilist. (…) . Acesta este Cioran. Lucrează cu două măsuri, cu două capete de lance, cu una se plânge, rănește și cu cealaltă spune că nu poate trăi decât în Franța. (…) Iar spre sfârșitul vieții spune ‘M-am desfătat în esența de amărăciune a Franței’ și declară că dacă ar deveni francez s-ar odihni în cinism”, a afirmat Eugen Simion.

În ceea ce îl privește pe Fernando Pessoa, academicianul a spus că în eseurile și în jurnalul acestuia se găsesc câteva fragmente „foarte vehemente” împotriva Franței.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.