Tratamentele împotriva migrenei se lasă așteptate

0

Suferinzii de migrenă, o boală care le influențează dramatic viața, pot spera la noi terapii mai eficiente în următorii 3-5 ani.

Un adult din cinci este afectat de migrenă, boală considerată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) drept una dintre cele douăzeci de maladii cele mai invalidante din punct de vedere social. Cu 17% — 20% dintre adulți și 10% dintre copii afectați, migrena nu este, cu siguranță, o afecțiune ”de rang de inferior”, spune dr Anne Donnet, de la Spitalul Universitar din Marsilia, citată de Le Figaro.

Această boală implică un cost direct pentru sănătate, estimat în urmă cu câțiva ani la 3 miliarde de euro pe an în Franța, precum și un cost indirect (legat de productivitate) de ordinul a 15-20 de milioane de zile de muncă pierdute. Și acestea nu sunt singurele consecințe negative ale acestei suferințe. Potrivit unor date anglo-saxone, persoanele afectate sunt condiționate de crizele de migrenă să facă anumite alegeri în ceea ce privește cariera, putând merge până la refuzul de a urma anumite filiere de studii dorite sau de a accepta promovări. Nu este o coincidență că OMS a clasat migrena printre cele douăzeci de maladii cele mai invalidante social, adaugă dr. Michel Lanteri-Minet, de la Spitalul Universitar din Nisa.

Pentru toate aceste motive, specialiștii în migrenă se luptă de ani pentru a face cunoscut mesajul că migrena poate fi foarte invalidantă și că nu toate persoanele care au migrene sunt diagnosticate și, prin urmare, corect tratate. Cu toate acestea, situația s-a îmbunătățit pentru unii grație unei largi difuzări a informațiilor (copiii și adolescenții sunt cel mai mult luați în serios).

„Familiile au înțeles că migrena este o boală genetică, astfel încât copiii ar putea fi afectați la orice vârstă. Mai mult decât atât, vărsăturile ciclice la copii sunt în prezent considerate un echivalent al migrenei”, dă ca exemplu dr. Dominique Valade, fost șef al Centrului de primiri urgențe pentru cefalee al spitalului Lariboisiere.

Deși s-au făcut progrese în direcția informării, nu este încă totul realizat pe partea de gestionare medicală. „În mod ideal, toți suferinzii de migrenă ar trebui să discute cu medicul lor curant (palierul 1), care îi trimite la neurolog în caz de migrenă neobișnuită sau de rezistentă la tratament obișnuit (palierul 2). Palierul 3 ar trebui să fie rezervat pentru cazurile cele mai severe. Din păcate, adesea se așteaptă luni de zile pentru o programare”, deplânge dr. Donnet.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.