Ministerul Sănătății preia Institutul Cantacuzino
Institutul Naţional de Cercetare „Cantacuzino” revine, de joi, printr-o ordonanţă a Guvernului, în subordinea Ministerului Sănătăţii, cu patrimoniul şi personalul aferente. Tot joi a fost reluată experimental producţia de vaccin antigripal, a declarat, pentru News.ro, managerul unităţii sanitare, Adrian Ionel.
Guvernul a adoptat, joi, Ordonanţa de urgenţă care reglementează activitatea Institutului Naţional de Cercetare „Cantacuzino”. Astfel, Institutul „Cantacuzino” trece din subordinea Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare în subordinea Ministerului Sănătăţii, cu patrimoniul şi personalul aferente, potrivit news.ro.
Directorul general al Institutului „Cantacuzino”, Adrian Ionel, a declarat, pentru News.ro, că institutul revine acolo unde îi este locul.
„Este foarte bine că a revenit acolo unde îi este locul. Cât a fost în subordonarea Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare a fost scurcircuitat de sistemul de sănătate, în condiţiile în care sunt probleme legate de infecţii nosocomiale, de infecţii respiratorii şi altele. Pot să vă spun în exclusivitate, şi cu mare bucurie, că astăzi (joi, n.r.) am început producţia primului lot experimental de vaccin antigripal pe noile echipamente pe care le-am achiziţionat”, a spus directorul general al Institutului „Cantacuzino”.
Totodată, Adrian Ionel a atras atenţia că este nevoie de susţinere financiară pentru repornirea celor trei linii noi de fabricaţie pentru vaccinurile difterotetanic, antirabic şi BCG.
„Este nevoie de susţinere financiară pentru construcţia unei noi linii de fabricaţie pentru vaccinurile difterotetanic, antirabic şi BCG pe care nu le mai fabrică nimeni. Investiţia va fi amortizată în doi ani şi jumătate-trei. Dar, dacă nu vom fi susţinuţi, iar activitatea de producţie nu va fi reluată pe noile tehnologii, atunci vom reveni la situaţia gravă în care ne-am aflat. Şi cercetarea trebuie să rămână la un loc cu producţia, altfel, dacă ar fi la Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare, am avea o struţo-cămilă care nu ar ajuta nimănui”, a mai spus directorul general.