Deficitul bugetului general consolidat a „explodat”

Deficitul bugetului general consolidat a crescut de patru ori în luna noiembrie a acestui an, în condițiile în care execuția bugetului general consolidat pe primele 11 luni ale anului 2016 s-a încheiat cu un deficit de 5,5 miliarde de lei, față de un sold negativ de 1,3 miliarde de lei după primele 10 luni ale acestui an.

Potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice, transmise marți Aferpres, în primele 11 luni ale anului deficitul bugetului general consolidat a urcat la 0,73% din PIB, de la 0,17% din PIB în perioada ianuarie — octombrie.

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 205,6 miliarde de lei, reprezentând 27,1% din PIB, au fost cu 1,9% mai mici în termeni nominali față de aceeași perioadă a anului precedent, în timp ce cheltuielile, în sumă de 211,1 miliarde de lei, au crescut în termeni nominali cu 3,3%, dar s-au redus cu 0,9 puncte procentuale ca pondere în PIB. Față de primele zece luni din acest an veniturile s-au majorat cu 18 miliarde de lei iar cheltuielile cu 22,3 miliarde de lei.

Veniturile încasate din economia internă (fără fonduri de la Uniunea Europeană pre și post-aderare) au fost în sumă de 200,1 miliarde de lei (26,4% din PIB), cu 1% mai mari față de perioada similară a anului trecut.

S-au înregistrat creșteri față de aceeași perioadă a anului precedent la încasările din: impozitul pe profit (+10,5%), contribuții de asigurări sociale (+7,3%), accize (+5%) precum și impozit pe salarii și venit (+5%).

În ceea ce privește încasările din TVA, acestea au înregistrat o scădere de 9,2% față de perioada similară din 2015, în condițiile în care au fost afectate atât de reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016, care s-a reflectat în încasările din februarie, cât și de introducerea unei cote reduse la alimente de 9%, aplicată de la 1 iunie 2015.

Și la nivelul administrațiilor locale s-au înregistrat creșteri față de anul precedent la veniturile nefiscale cu 14,8%, la impozite și taxe pe proprietate cu 6,8% și la taxa pe utilizarea bunurilor cu 2,6%.

În ceea ce privește cheltuielile bugetului general consolidat, cheltuielile de personal au crescut cu 9,8% față de perioada similară a anului trecut fiind determinate, în principal, de majorările salariale acordate în a doua parte a lui 2015 și de majorarea salariului minim brut pe țară.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.