Ministrul Vulpescu, despre „Cumințenia Pământului”

Ionuț Vulpescu, propus pentru funcția de ministru al Culturii și Identității Naționale, consideră că trebuie făcută o analiză a modului în care s-au derulat procedurile în cazul achiziționării sculpturii ”Cumințenia Pământului”.

„O să vedem. Important este ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple”, a declarat Vulpescu, după audierea din Comisiile de cultură ale Parlamentului, informează Agerpres.

El a precizat că Guvernul din care a făcut parte a fixat un plafon maxim de 5 milioane de euro pentru achiziționarea sculpturii lui Brâncuși.

„Guvernul din care am făcut parte a avut un mandat foarte clar. Și au fost în Guvern două memorandumuri legate de ‘Cumințenia Pământului’; un memorandum prin care s-a constituit o comisie care a negociat cu proprietarii sculpturii și încă un memorandum care a fixat acest plafon maxim de 5 milioane de euro”, a arătat Vulpescu.

Acesta a amintit că a adresat, recent, premierului Dacian Cioloș 10 întrebări legate de istoricul achiziției ”Cumințeniei Pământului”.

„N-am primit niciun răspuns și problema nu e că n-am primit eu. N-a primit opinia publică niciun răspuns. În momentul în care deschizi o campanie de subscripție publică și nu oferi răspunsuri la niște întrebări esențiale nu mai putem vorbi de transparență, ci de opacitate. Și sunt câteva întrebări foarte simple: Cum s-a ajuns de la 5 la 11 milioane”, a spus Vulpescu.

Potrivit acestuia, suma de 5 milioane de euro a fost stabilită în urma a două expertize.

„Au fost două expertize care au fixat, oameni care sunt specializați în opera lui Brâncuși. Și s-a făcut o conciliere a celor două expertize și s-a stabilit un plafon maxim de 5 milioane de euro. (…) Vedeți nu e memoria cel mai bun argument și cel mai bun atribut, dar aici, totuși, nu trebuie să uităm cine a deschis calea unei asemenea discuții. Guvernarea din care fac parte, Ministerul Culturii a fost notificat și și-a exercitat dreptul de preempțiune și a început negocierile. Acestea au început chiar în timpul ministeriatului domnului Kelemen Hunor. Și eu le-am continuat. S-a constituit o comisie. Eu pot să vă spun componența comisiei care a fost în timpul ministerului meu. Nu văd de ce negocierile s-au încheiat. Nici până la această oră nu știm cine sunt cei care au negociat 11 milioane”, a spus Ionuț Vulpescu.

El a menționat că încă așteaptă „răspunsuri din partea celor care trebuie să le ofere”. „În momentul în care faci doar de dragul imaginii și doar campanii de imagine și nu gândești pașii următori, aici e o problemă care, cumva, trebuie decontată”, a adăugat acesta.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.