Transplanturi de cornee și țesut osos, la Spitalul Militar

0

Medicii Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila” au efectuat anul trecut 76 de transplanturi de cornee și 12 transplanturi de țesut osos, informează un comunicat de presă al unității medicale.

În cadrul Programului național de transplant de cornee, în anul 2016, la nivelul Clinicii de Oftalmologie a Spitalului Universitar de Urgență Militar Central ‘Dr. Carol Davila’ s-au făcut 40 de prelevări de cornee de la pacienți aflați în moarte cerebrală, informează Agerpres.

Un număr de 347 pacienți se află pe lista de așteptare pentru transplantul de cornee, timpul de așteptare în vederea realizării intervenției chirurgicale fiind între 6 luni și 2 ani.

Vârsta pacienților operați, rezidenți ai județelor din țară, a fost cuprinsă între 18 și 85 de ani.

„Grefele au fost prelevate de la alte spitale, aflate în Programul național de transplant de organe, țesuturi și celule de origine umană; cei mai mulți donatori provin de la spitalele din capitală (9), de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea (8) și de la Spitalul Județean de Urgență Baia Mare (9)”, afirmă SUUMC.

Patologiile oculare, cele mai frecvente, pentru care s-a efectuat transplant de cornee sunt: keratopatia edematoasă (35 cazuri), distrofii corneene (11 cazuri), leucoame corneene de diferite cauze (11 cazuri), keratoconusul (10 cazuri).

Potrivit aceleiași surse, la nivelul Secției Clinice Ortopedie și Traumatologie a Spitalului Universitar de Urgență Militar Central Dr. Carol Davila (SUUMC), pe parcursul anului 2016 s-au înregistrat 14 proceduri de recoltare/prelevare de grefe osoase (C.F.), realizate în timpul intervențiilor de artroplastie, 12 intervenții chirurgicale de transplant de țesut osos, în vederea reviziei — reconstrucției ligamentoplastiei, artroplastiilor de șold și osteosintezei secundare.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.