Moțiunea împotriva Guvernului Grindeanu a picat!
Prima moțiune de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu inițiată de PNL și USR și susținută de PMP a fost respinsă, miercuri, de plenul reunit al Parlamentului, după peste trei ore de dezbateri.
Moțiunea de cenzură depusă săptămâna trecută în contextul adoptării de către Guvern a OUG referitoare la modificările Codurilor penale a fost prezentată luni în plenul Parlamentului de deputatul PNL Cătălin Predoiu, informează Agerpres.
Prezent la dezbateri, premierul Sorin Grindeanu a „taxat” faptul că moțiunea de cenzură a fost prezentată de acesta.
Astfel, premierul Grindeanu a afirmat că moțiunea de cenzură putea fi susținută de cineva din PNL care să aibă „mai multă credibilitate și competență” decât Cătălin Predoiu, care, potrivit prim-ministrului, a coordonat realizarea Codurilor penale și de procedură penală „pe care Curtea Constituțională le-a amendat prin nenumărate decizii”.
„Mă așteptam la o abordare profesionistă din partea PNL atunci când vine vorba de lucruri serioase, dar dumnealor au găsit de cuviință să îl trimită pe Cătălin Predoiu să susțină această moțiune. Vorbim de un fost ministru al Justiției care a coordonat realizarea Codului penal și a Codului de procedură penală, două legi fundamentale pentru bunul mers al justiției pe care Curtea Constituțională le-a amendat prin nenumărate decizii și ale căror efecte negative le resimțim și azi. Nu a fost niciodată vorba despre o ordonanță pe grațiere. Cred că cineva din interiorul PNL, cu mai multă credibilitate și competență, putea să susțină această moțiune, dar fiecare dă socoteală o dată la patru ani în fața oamenilor pentru ceea ce face în Parlament, iar colegii liberali au dat socoteală cu vârf și îndesat la alegerile din 11 decembrie”, a declarat Grindeanu, în plenul Legislativului.
Prim-ministrul s-a referit și la parlamentarii USR despre care a spus că „lipsa de experiență și avântul” i-au făcut să se asocieze cu PNL.
Premierul a susținut și că, deși moțiunea de cenzură depusă de liberali reprezintă un drept constituțional, ea nu mai are obiect.
„Avem un buget care aduce prosperitate și dezvoltare românilor. Avem toate pârghiile necesare pentru a implementa programul de guvernare pe care românii în decembrie l-au votat într-o proporție covârșitoare. Astăzi, avem ocazia să ne vedem din nou și asta la o lună de la învestirea actualului Guvern. Opoziția a depus o moțiune de cenzură. Este dreptul constituțional al colegilor noștri să facă acest lucru. E greu, totuși, să nu remarc că această moțiune nu-și mai are obiectul”, a spus Grindeanu.
El a ținut să facă referiri și la discursul de marți susținut de președintele Klaus Iohannis în Parlament.
„Ați auzit ieri discursul președintelui României. Dincolo de lozinci și încercarea de a se agăța de protestele românilor pentru a-și reface credibilitatea, cred că a reieșit un lucru destul de clar — dorința arzătoare a domnului președinte Iohannis să pună cât mai degrabă din nou ‘Guvernul meu'”, a declarat premierul Grindeanu.
Președintele Camerei Deputaților, liderul social-democraților, Liviu Dragnea, a afirmat că moțiunea de cenzură depusă la Parlament de PNL și USR este doar o notă de subsol la discursul slab și răutăcios al șefului statului Klaus Iohannis.
„Mărturisesc că m-am așteptat, cel puțin la politicienii din PNL, fiind un partid cu istorie și cu tradiție, la mai multă înțelepciune în aceste momente dificile. Și eu ca și dvs. constatăm că ne-am înșelat. Și PNL și USR, alături de președintele Iohannis, se pare că nu sunt interesați decât de recâștigarea rapidă a unui biet capital politic, asumându-și însă riscul să dezbine România. Ați depus o moțiune politicianistă, ipocrită, inutilă, care exprimă tot mai exasperant nemulțumirea că ați pierdut alegerile. Când oare veți înțelege că ați pierdut alegerile? Această moțiune nu este decât o notă de subsol la discursul slab și răutăcios de ieri al președintelui Klaus Iohannis. Faptul că partide întregi se pun din nou la remorca unui singur om este de natură să ne îngrijoreze, dar ne vom obișnui și cu asta. Nu este prima dată când PSD guvernează în condiții de ostilitate. Vă întreb: pentru ce au depus PNL și USR această moțiune? Pentru ca Guvernul Grindeanu să nu mai mărească salariile, să nu mai mărească pensiile, să nu mai adopte toate acele măsuri pe care românii le-au votat și care le vor face viața mai bună?”, a spus Liviu Dragnea.
În schimb, președintele Uniunii Salvați România (USR), Nicușor Dan, a declarat că Guvernul Grindeanu și-a pierdut încrederea, pentru că a pus „interesele” șefului de partid în fața intereselor țării.
„Acest Guvern a călcat linia roșie. Există limite care nu trebuie trecute, iar acest Guvern a trecut o astfel de limită. Au fost ani în care în România s-a prăduit banul public și nimeni nu a răspuns pentru asta. Cu mult efort, societatea noastră a reușit să creeze un mecanism prin care oamenii care greșesc să răspundă. Ceea ce a făcut Guvernul Grindeanu, la 1,00 noaptea, a fost să vrea să șteargă întreg acest efort și să aducă România din nou în zona bunului plac. Pentru asta, și-a pierdut încrederea. Știm cu toții că nu domnul Grindeanu a inițiat această ordonanță. Știm cu toții că domnul Liviu Dragnea, care are un dosar penal, care are o condamnare penală, a pus presiune pe domnul Grindeanu. Dar domnul Grindeanu avea toate mijloacele să se opună. Nu a făcut-o, a fost laș. A pus interesele șefului său de partid în fața intereselor țării și pentru asta și-a pierdut încrederea”, a afirmat liderul USR, la dezbaterea moțiunii de cenzură.
Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat că moțiunea de cenzură este o sancțiune politică la adresa unui comportament de guvernare inacceptabil, susținând că „Noaptea ca hoții” a devenit sloganul guvernării Dragnea-Grindeanu-Tăriceanu.
„Această moțiune de cenzură este o sancțiune politică la adresa unui comportament de guvernare inacceptabil în UE. ‘Noaptea ca hoții’ a devenit sloganul guvernării Dragnea-Grindeanu-Tăriceanu. Este sloganul unei democrații originale pe care domnii amintiți încearcă să o instaureze în România, o democrație repetată în cheie infracțională și care pretinde că în baza unui vot popular orice este permis: ordonanțe de urgență croite pentru clientela politică, distrugerea instituțiilor și a celorlalte puteri”, a afirmat Turcan.
Codurile penale și de procedură penală au fost și rămân unul dintre puținele proiecte concretizate în România și trebuie să le apărăm, a afirmat deputatul liberal Cătălin Predoiu, în replică la afirmațiile premierului Sorin Grindeanu.
„Domnule prim-ministru, ceea ce nu știți dvs. legat de Coduri e că, dintre 15 mii de alineate, câteva au fost într-adevăr invalidate la CCR. Ceea ce nu știți, de asemenea, e că din ele foarte multe au fost elaborate aici în Cameră. Dar ceea ce este important, și e păcat că dați cu piciorul la coș, este munca noastră a tuturor, a sistemului judiciar și a Parlamentului. Codurile au fost și rămân unul dintre puținele proiecte concretizate în România și trebuie să spunem acest lucru, să le apărăm”, a declarat Predoiu.
Senatorul Traian Băsescu a propus miercuri, la dezbaterile pe moțiunea de cenzură, ca Parlamentul să respingă atât ordonanța fostului ministru tehnocrat al Justiției Raluca Prună, cât și pe cea a ministrului PSD Florin Iordache privind modificarea legislației penale, iar Legislativul să-și asume modificarea și punerea în aplicare a tuturor deciziilor CCR cu privire la neconstituționalitatea articolelor din Codul penal.
„Fac o propunere legată de acțiunea politică. Oameni buni, avem o OUG a doamnei Prună și o OUG a domnului Iordache. Vă propun noi, ca și Parlament, să ne respectăm autoritatea asupra Executivului, vă propun să le respingem pe amândouă și Parlamentul să-și asume modificarea și punerea în aplicare a tuturor deciziilor Curții Constituționale cu privire la neconstituționalitatea articolelor din Cod. Avem decizia 343 a UE prin care trebuie să aducem cel puțin zece modificări la articolele din Codul penal și Codul de procedură penală”, a spus Traian Băsescu.
El a avut și un schimb de replici cu Liviu Dragnea.
„Când știi că ai un dosar de abuz în serviciu lași ciocul mic, domnule Dragnea”, a continuat Băsescu, iar liderul PSD i-a răspuns: „La mine nu e cazul, domnule președinte, de aceea se întâmplă ce se întâmplă”.
Parlamentarii UDMR s-au abținut la votul pe moțiunea de cenzură intitulată „Guvernul Grindeanu — Guvernul sfidării naționale. Nu legalizați furtul în România”.
„Astăzi, deputații și senatorii UDMR se vor abține la vot. (…) Astăzi, după toate greșelile Guvernului, dar necunoscând ce ar dori să facă inițiatorii acestei moțiuni de cenzură (PNL și USR — n.r.) dacă Guvernul ar cădea, nu se poate vota cu conștiința împăcată nici împotriva moțiunii, dar nici în favoarea ei”, a explicat liderul UDMR, Kelemen Hunor.
Grupurile parlamentare ale PSD și ALDE au asigurat cvorumul de ședință la moțiunea de cenzură, dar nu au votat.