Justiția rusă îl scoate pe Navalnîi din cursa prezidențială

0

Un judecător rus a decis miercuri că liderul de opoziţie Aleksei Navalnîi este vinovat de deturnare de fonduri, o decizie care îl va obliga pe politician să renunţe la planurile de a candida la alegerile prezidenţiale de anul viitor.

Potrivit unui avocat al lui Navalnîi, decizia îl descalifică pe opozant din cursa pentru Kremlin, în baza legii ruse. Verdictul a fost dat la tribunalul din oraşul Kirov (vestul Rusiei), în urma rejudecării dosarului.

Liderul de opoziţie a fost acuzat că a deturnat 16 milioane de ruble (500.000 de dolari) de la compania de stat Kirovles, din industria lemnului, în perioada în care a fost consilier al guvernatorului de Kirov.

În noiembrie, Curtea Supremă Rusă a casat o decizie a unei instanţe inferioare, prin care Navalnîi fusese condamnat la cinci ani de închisoare cu suspendare. Instanţa supremă a ordonat reluarea procesului, explică Euronews.

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a conchis, în luna februarie, că dreptul activistului de opoziţie la un process corect a fost încălcat.

Navalnîi a spus că verdictul iniţial a fost motivat politic şi menit să îl împiedice să candideze împotriva lui Putin.

Anterior, Navalnîi, care militează împotriva corupţiei, a primit o altă pedeapsă cu închisoare cu suspendare pentru infracţiuni financiare. Organizaţiile pentru drepturile omului şi criticii Kremlinului susţin că acestea sunt o răzbunare pentru că a denunţat corupţia de la vârful puterii ruse.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.