Băsescu critică dur bugetul de stat pe 2017
Fostul preşedinte Traian Băsescu consideră că bugetul pe anul 2017 nu poate fi contestat de către preşedintele Klaus Iohannis deoarece sunt de pus în aplicare măsurile de creşteri de salarii şi de pensii, dar a adăugat că bugetul arată de parcă ar fi ”photoshopat”, ca o faţă de pe care au fost scoase ridurile.
„În momentul de faţă nu poţi să conteşti bugetul. Deci trebuie să-i dai drumul. Suntem în mijlocul lunii februarie, sunt de pus în aplicare legi care vizează şi creşteri de salarii, de pensii, dar trebuie multă atenţie la rectificare. Acum e mult prea târziu. În momentul de faţă bugetul este desenat şi arată ca un desen frumos, că e photoshopat. Ei au scos ridurile de pe faţa bugetului, totul e Ok”, a declarat Traian Băsescu, potrivit news.ro.
Fostul şef al statului spune că, din moment ce legea bugetului nu prevede un deficit mai mare de 3%, nu există niciun motiv pentru care preşedintele Iohannis să îl retrimită în Parlament.
„Eu mi-aş dori să se ajungă la o creştere de 4,4%, dar Guvernul lucrează cu cifrele instituţiilor naţionale şi avem Comisia Naţională de Prognoză (CNP), care a dat creştere de 5,2%. Trebuie să recunoaştem totuşi că în anii din urmă datele CNP au avut o acurateţe mai mare decât ale UE. Este exclus să avem această creştere economică. De data aceasta nu se va întâmpla, dar aici este disputa între datele naţionale şi datele UE, dar în ultimii ani am avut creştere mai mare decât datele furnizate de UE”, a adăugat Traian Băsescu.
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, luni, după întâlnirea cu premierul Sorin Grindeanu şi cu ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, că bugetul aprobat de Parlament este „problematic” şi „riscant”, fiind „îngrijorat” de forma acestuia. El a spus că va lua o decizie în zilele următoare, dacă va promulga proiectul sau va cere reexaminarea lui.
„Mi s-a părut corect să cunosc opinia Guvernului, înainte de a lua o decizie pe promulgare sau retrimitere în Parlament. (…) Bugetul, la o primă analiză pe care am făcut-o, este unul problematic şi riscant. Se prevăd venituri care, după părerea mea, sunt supraevaluate. Pe de altă parte, se prevăd cheltuieli foarte mari. Există riscul real să se depăşească deficitul de 3%”, a afirmat şeful statului.
El a afirmat că se observă „o sumă extraordinar de mare” la creditele de angajament, de 54 de miliarde de lei, iar acestea „vor apăsa asupra bugetelor din anii următori”.