Berlinala 2017, la final

Competiția principală a Festivalului de Film de la Berlin ajunge la final sâmbătă, cu o ceremonie de gală în stil hollywoodian la care vor fi anunțate și înmânate prestigioasele premii, scrie DPA. Juriul prezidat de regizorul olandez Paul Verhoeven („Basic Instinct” și „Elle”) va acorda în cursul serii premiile festivalului și va alege cel mai bun film dintre cele 18 aflate în competiție.

Printre peliculele favorite pentru a fi recompensate la festival, foarte critic în acest an la adresa președintelui american, Donald Trump, se disting pledoaria regizorului finlandez Aki Kaurismaki, un obișnuit al festivalurilor, în favoarea refugiaților și povestea de dragoste între transsexuali semnată de regizorul chilian Sebastian Lelio, conform AFP.

Aclamat de critică, filmul „The Other Side of Hope„, o declarație politică personală a legendarului regizor finlandez despre ceea ce el a văzut ca o lipsă de umanitate a Europei în fața crizei refugiaților din regiune, are șanse de a câștiga Ursul de Aur, la fel ca pelicula „A Fantastic Woman”, a chilianului Sebastian Lelio, potrivit clasamentelor revistei de specialitate Screen și ale presei germane.

În acest an, Berlinala s-a transformat într-o tribună pentru opozanții politicii lui Donald Trump și ai decretului său anti-imigrație, suspendat în prezent, care vizează țări predominant musulmane.

De asemenea membru al juriului, mexicanul Diego Luna, care joacă în ultimul film din seria „Star Wars” (Războiul stelelor), a participat la o demonstrație în fața fostului Zid al Berlinului pentru a denunța proiectul de închidere a graniței între Mexic și Statele Unite, un zid pe care Trump vrea să îl construiască.

Rebeliunea a fost sesizabilă și pe ecran în timpul celor 11 zile de festival, mai ales în „On the Other Side of Hope”, care orchestrează întâlnirea dintre Khaled (Sherwan Haji), un migrant sirian care întâmpină dificultăți în a rămâne în Finlanda, și un restaurator local, separat de soția lui alcoolică, care îl va ajuta.

Pentru cotidianul francez Le Monde, este vorba de „cel mai frumos lungmetraj din competiție”, în timp ce germanul Die Welt salută ”un film politic cald”, amintind că regizorul Kaurismaki a mulțumit cancelarei Angela Merkel pentru că a deschis larg porțile țării sale migranților

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.