Cifoscolioza, tratată fără bani la Zalău

0

Programul de depistare a cifoscoliozei, maladie caracterizată de curbarea laterală a coloanei vertebrale, realizat la centrul româno-olandez de recuperare și tratament al Fundației „Acasă” din Zalău, este în pericol de a fi sistat deoarece această boală cronică nu este inclusă într-un program național de sănătate, iar finanțarea primită până în prezent din partea administrației locale nu mai este posibilă, în urma unor constatări ale Curții de Conturi.

Olandezul Josef Sampermans, membru fondator al centrului, a precizat marți, într-o conferință de presă, că depistarea și terapia cifoscoliozei se realizează la Fundația „Acasă” din 2012, până în prezent oferindu-se tratament unui număr de circa 570 de copii, informează Agerpres.

Programul privind această boală a debutat după ce specialiștii pediatri din cadrul centrului au constat, în urma unei investigații, că din 3.820 de copii consultați, un procent de circa 10%, adică 402, au avut cifoscolioză, în condițiile în care în majoritatea țărilor din Vestul Europei procentul e de 2,5%.

Josef Sampermans a atras atenția că netratarea bolii în perioada copilăriei poate duce la afecțiuni mai grave ulterior, cu costuri mult mai mari pentru tratarea lor.

Pentru diagnosticarea corectă a bolii, Fundația „Acasă” a achiziționat, cu sprijinul unor sponsori din Olanda, un aparat performant, în valoare de 34.000 de euro, Diers Formetri 4D, care nu utilizează radiații periculoase pentru copii. În plus, centrul beneficiază de specialiști în tratarea acestei maladii.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.