Puține cabinete de psihiatrie au contract cu CNAS

Share:

Numărul cabinetelor de psihiatrie în contract cu casele de asigurări de sănătate este mic, a declarat vineri președintele CNAS, Marian Burcea.

„Numărul cabinetelor de psihiatrie aflate în contract cu casele de asigurări de sănătate e mic, mai ales pentru specialitatea psihiatrie pediatrică, însă cu o tendință ușor în creștere”, a spus Burcea, care a participat la un eveniment de prezentare a rezultatelor unui studiu referitor la atitudini și percepții despre bolile mintale, informează Agerpres.

În opinia președintelui CNAS, persoanele cu tulburări psihice sau/și de comportament sau chiar cele nediagnosticate, dar care manifestă simptome ale unei asemenea maladii tind să fie ținta atitudinilor negative ale celorlalți.

El a spus că simpla consultare a unui psihiatru e privită deseori ca un aspect negativ.

„Iată de ce, conform datelor CNAS, din totalul de peste 9 milioane de asigurați care au beneficiat anul trecut de prescripții medicale decontate de sistemul asigurărilor de sănătate, doar circa 440.000, aproximativ 5%, au avut prescripții pentru o boală psihică sau neurologică degenerativă. Totuși, numărul asiguraților care au beneficiat de prescripții medicale decontate de sistemul asigurărilor de sănătate pentru o boală psihică sau neurologică a fost cu aproape 10% mai mare decât în 2015. (…) Aș vrea imediat după luna iunie să începem consultări la contractul cadru”, a adăugat Burcea.

Președintele Asociației Române de Psihiatrie și Psihoterapie, Cătălina Tudose, a spus că în România sunt în jur de 6,7 psihiatri la suta de locuitori, media europeană fiind de 11.

Și președintele Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Nicolae Fotin, a arătat că trebuie regândite sistemele astfel încât pacienții să ocupe un loc important. „Noi, ca autorități competente, trebuie să ținem cont de apelul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) de a regândi sistemele, astfel încât pacienții să fie în centrul activităților noastre”, a declarat el.

Evenimentul a fost organizat în contextul Zilei Mondiale a Sănătății.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.