Pfizer, 25 de ani de succes în România!
Mirela Iordan, Country Manager Pfizer România și Gabriel Dină, Corporate Affairs, au avut miercuri o întâlnire extrem de interesantă cu reprezentanții mass-media. S-a vorbit despre proiectele Pfizer România, despre investiții, despre rezultatele obținute și nu în ultimul rând despre modul (lăudabil) în renumita companie biofarmaceutică și-a intensificat, pas cu pas, activitatea pe piața produselor biologice și a vaccinurilor din România.
Dar, și în cazul Pfizer România vorbesc cifrele. 644 milioane de lei, cifră de afaceri. 68 milioane de lei înapoiați sistemului public de sănătate prin taxa clawback. 15 milioane de dolari investiți în 31 de studii clinice. 1,9 milioane de lei investiți pentru a sprijini comunitatea. 12 milioane de lei investiți în educație medicală pentru 2704 profesioniști medicali și 109 organizații profesionale. Și asta doar în anul 2016.
În același an, Pfizer se poate mândri cu 591 milioane de cutii de medicamente vândute. Cu faptul că 7200 de farmacii au vândut produsele Pfizer și 120 de spitale au colaborat cu Pfizer.
Mirela Iordan a prezentat, în context, și cele mai importante etape ale evoluției Pfizer în România, în contextul în care în 2017 se împlinesc 25 de ani de când a fost deschisă reprezentanța locală din București, Pfizer HCP Corporation, devenită mai târziu Pfizer România.
Încă de la început, în 1992, compania și-a dorit să aducă pe piața locală tradiția sa în inovație și cunoștințele medicale obținute în peste 100 de ani de experiență globală. De aceea, doar un an mai târziu, Pfizer a demarat o campanie locală de prezentare a medicamentelor inovatoare din portofoliul său, fapt ce a condus la o creștere a notorietății sale, dar și la dezvoltarea activității sale în România.
La 10 ani de la intrarea sa pe piață, Pfizer România și-a consolidat prezența pe piața locală prin dezvoltarea portofoliului de produse în arii terapeutice noi, precum oftalmologia și oncologia. Multe dintre medicamentele sale inovatoare au devenit, la scurt timp după lansare, lideri în ariile terapeutice adresate, fiind utilizate cu succes de pacienții români.
În 2004, Pfizer HPC Corporation, reprezentanța pentru România până la acel moment, a devenit Pfizer România, o societate comercială înregistrată pe plan local, mărindu-și, în același timp, și echipa. În 2012, Pfizer a făcut un nou pas către consolidarea prezenței sale în România, obținând autorizarea companiei pentru activitatea de distribuție de medicamente.
În același timp, schimbările de la nivel internațional și-au lăsat amprenta și asupra activității locale. Astfel, în 2009, atunci când Pfizer a fuzionat cu Wyeth, devenind cea mai importantă companie biofarmaceutică din lume la acel moment, schimbarea s-a observat prin intensificarea activității pe piața produselor biologice și a vacinurilor din România.
Unitate de producție locală
Încă de la început, Pfizer a fost convins de potențialul pieței românești, echipa locală lucrând constant pentru a face produsele companiei accesibile și pentru a le pune la dispoziția pacienților care aveau nevoie de ele. Angajamentul companiei americane față de România a fost subliniat în 2011, atunci când Pfizer România și-a extins operațiunile pe plan local prin achiziționarea unității de producție Ferossan, din Cluj-Napoca.
Reorientată către activități de ambalare primară și secundară pentru o serie de vitamine și suplimente alimentare, unitatea a fost introdusă în rețeaua globală de producție și distribuție Pfizer, alături de alte 16 fabrici din toată lumea. Datorită forței de muncă bine pregătite și a nivelului ridicate de productivitate înregistrat în fabrică, în 2015, Pfizer a luat decizia de a crește capacitatea locală de producție. Astfel, printr-o investiție de șase milioane de dolari, liniile de producție și capacitatea de depozitare a materiilor prime, materialelor de ambalare și a produselor finite au fost extinse. Capacitatea de producție totală a crescut astfel, la patru milioane de unități pe an, urmând să ajungă la 11 milioane de unități până în 2018, datorită unui proces constant de optimizare a producției. În prezent, unitatea din Cluj-Napoca are o echipă puternică de 130 de angajați și exportă o mare parte a producției către 35 de țări, inclusiv Danemarca, Marea Britanie, Rusia, China, Finlanda, Suedia, Turcia și Vietnam.
Mirela Iordan, Country Manager al Pfizer România
Mirela Iordan este Country Manager al Pfizer România, una dintre cele mai importante companii farmaceutice din țară de peste 25 de ani. Ea este prima femeie din România desemnată să conducă operațiunile companiei pe plan local.
Înainte de numirea sa în această funcție, în noiembrie 2016, Mirela Iordan a fost Director de HR România, Cehia și Slovacia, coordonând o echipă de profesioniști în resurse umane din cinci organizații Pfizer, printre care și cea de la unitatea de producție Pfizer din Cluj-Napoca.
Mirela Iordan s-a alăturat echipei Pfizer în 2001, anterior fiind Sales și Marketing Director al GSK România, unde a fost responsabilă de implementarea strategiilor de marketing pentru toate ariile de activitate ale companiei. Ea este absolventă a Facultății de Medicină din Constanța și deține diploma de Master în Leadership-INSEAD Fontainebleau, precum și diploma de Master of Business Administration, Tiffin University Ohio. În prezent, este parte a programului „Pfizer Female Aspiring” derulat în întreaga Europă.