Manifestaţii anticorupţie violente în Rusia

Share:

Patru bărbați au fost inculpați pentru ‘violență’ în timpul manifestațiilor organizate la sfârșitul lunii martie în Rusia, au anunțat joi autoritățile ruse.

Într-un comunicat, Comitetul de anchetă rus a afirmat că patru bărbați — Aleksandr Șpakov, Stanislav Zimoveț, Iuri Kulîi și Andrei Kosîh — cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani ‘au folosit forța împotriva reprezentanților autorităților’ în timpul ‘manifestațiilor neautorizate’ organizate în centrul Moscovei.

Pe 26 martie, zeci de mii de persoane s-au adunat în capitala Rusiei și în alte orașe la apelul principalului oponent al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, de a protesta împotriva corupției. Nicio manifestație nu a fost autorizată și Navalnîi și alte 1.000 de persoane au fost arestate la aceste proteste de o amploare fără precedent în ultimii ani.

Comitetul de anchetă a afirmat că Aleksandr Șpakov ‘a aplicat mai multe lovituri în față unui polițist’, Andrei Kosîh a lovit de mai multe ori cu picioarele un polițist și că Stanislav Zimoveț a aruncat cu o cărămidă în direcția unui soldat din garda națională, potrivit Agerpres.

Au fost obținute ‘dovezi ferme’, a precizat Comitetul de anchetă, menționând că există imagini surprinse de camerele de supraveghere și a acuzat de asemenea ‘organizatorii’ de manipularea protestatarilor făcându-i să creadă că protestul era autorizat.

Miercuri, Aleksei Navalnîi le-a cerut susținătorilor săi să organizeze ample proteste la nivel național pe 12 iunie de Ziua națională a Federației Ruse, când este marcată proclamarea independenței în 1990 la câteva luni după destrămarea oficială a URSS.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.