Copiii născuți prematur au o șansă la viață

Un monitor transcutanat de gaze sangvine, în valoare de 19.000 de euro, indispensabil unei îngrijiri medicale adecvate a copiilor cu afecțiuni foarte grave, a fost donat, miercuri, Secției de neonatologie a Spitalului Clinic de Urgență Timișoara, cu sprijinul Profi România. De asemenea, Salvați Copiii a dotat și secția de neonatologie prematuri a Spitalului de Urgență pentru Copii ”Louis Țurcanu”, cu o masă radiantă cu modul de resuscitare și un monitor de funcții vitale, în valoare totală de 20.000 de euro.

La maternitatea Spitalului Clinic de Urgență Timișoara s-au născut, în 2016, 3.170 de copii, dintre care 13% prematuri, în cazul a 117 de nou-născuți vorbind despre prematuritate extremă, sub 32 de săptămâni. Maternitatea primește prin transfer gravide cu sarcini complicate și copii născuți prematur din tot județul Timiș, dar și din Caraș-Severin, Hunedoara și Bihor. La nivelul anului 2016, rata mortalității infantile a fost, în județul Timiș, de 7,5 la mia de copii născuți vii.

Monitorul transcutanat de gaze sangvine permite monitorizarea permanentă și non-invazivă a nivelurilor de oxigen și de dioxid de carbon din sânge, pentru copiii cu afecțiuni foarte grave.

„Este pentru al șaselea an în care continuăm programul de reducere a mortalității infantile, pentru că situația a fost și rămâne dramatică: în România mor de două ori mai mulți copii sub un an decât media europeană. Extraordinar, însă, este că acest program are rezultate imediate și cuantificabile în copii salvați. Rata mortalității infantile a scăzut de la 10,1, cât era în 2010, la 8 la mie, în 2015. Pentru a înțelege mai bine, asta înseamnă că prematurii care au avut un incubator în maternitate, de pildă, nu au mai murit, iar acum sărbătoresc unul, doi, trei ani de viață. Mulțumim mult companiei Profi România, care s-a alăturat campaniei noastre”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

În ultimii patru ani, Organizația Salvați Copiii România a dotat cu echipamente în valoare de 94.000 de euro – incubatoare, monitoare de funcții vitale, ventilator de suport respirator și altele – Spitalul de Copii „Louis Țurcanu”, Spitalul Municipal de Urgență și Spitalul Județean de Urgență din Timișoara.

„Ce este răvășitor la acești copii este forța cu care ei sunt deciși să învingă, să trăiască, să sufle în lumânarea primului lor tort. Sunt prematuri care au sub un kilogram greutate la naștere și care îi uimesc pe medici cu această ambiție de a câștiga lupta pentru viață. Doar că nu pot de unii singuri, au nevoie de un incubator, de o maternitate corespunzător dotată și apoi, credeți-mă, reușesc. Pentru mine, lupta acestor copii atât de fragili a fost cea mai bună lecție de viață. Sunt implicată în programul Salvați Copiii de reducere a mortalității infantile de când am văzut primul prematur care a câștigat lupta”, a spus Amalia Năstase, Ambasador Salvați Copiii România.

Dotarea este parte a programului amplu de combatere a mortalității infantile, pe care Salvați Copiii îl derulează de șase ani. Cu sprijinul Profi Romania, care a oferit o sponsorizare de 668.090 lei, vor fi dotate în total zece maternități (București, Timișoara, Craiova, Pitești, Roman, Râmnicu-Vâlcea, Bacău, Drobeta Turnu Severin, Baia Mare și Zalău).

„Campania Împreună cu tine, PROFI salvează destine!” exprimă concret faptul că magazinele noastre iubesc sănătatea și copiii,” a declarat Călin Costinaș, director general adjunct al PROFI Rom Food.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.