MNIR: Tezaurul istoric al României, neasigurat!
Tezaurul istoric al României din preistorie până în prezent este neasigurat. Peste 700.000 de piese, descoperiri arheologice şi documente care atestă 600.000 de ani de prezenţă umană în acest spaţiu geografic, pot fi distruse la un mare cutremur, mai ales că Muzeul Naţional de Istorie a României are nevoie urgentă de consolidare.
În cei 45 de ani de când a fost deschis, Muzeul Național de Istorie a României a adunat un patrimoniu inestimabil.
Aici se află și Tezaurul de la Pietroasele, brățările dacice, sute de mii de alte obiecte de aur, argint, ceramică, lucrările lui Aman, Luchian sau Grigorescu sau documente care atestă exista noastră în spațiul danubian. Toate acestea sunt ținute în spații impropii deoarece 60% din suprafața clădirii în care funcționează muzeul are nevoie urgentă de consolidare.
Reabilitarea se amână de 15 ani. Investiția de 90 de milioane de euro care trebuia făcută anul acesta în restaurarea clădirii a fost blocată. Concursul organizat de Ordinul Arhitecților – anulat, din cauza unor vicii de procedură pe care acum încearcă să le lămurească instanţa.
În ciuda dificultăţilor au tinut să premieze jurnaliștii care au promovat tezaurul muzeului în ultimii ani. Jurnalistul TVR Camelia Csiki a primit un premiu pentru reportajele istorice realizate la Telejurnalele TVR şi emisiunea „Ora Regelui”.
Au fost deschise trei expoziții aniversare: una dedicată Indendenţei, o alta Sarmisegetuzei, iar a treia reunește cele mai de preț obiecte de patrimoniu ale muzeului.