De la demagogie la dispreț (politic) și retur

0

Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009. Ce mai contează că vorbim de încălcarea flagrantă a Constituției? Contează doar că pesediștii și aliații lor conjuncturali, cei de la ALDE, vor să dea, prin intermediul Parlamentului, o lecție tuturor celor incomozi. Că este vorba de șefa DNA, de procurorul general, de vreun magistrat incomod sau de oricine altcineva care i-a supărat pe Dragnea și Tăriceanu.

Din păcate, de peste 27 de ani, Parlamentul a devenit, o unealtă docilă, în mîinile unor lideri politici. De această dată, Dragnea și Tăriceanu folosesc, la modul cel mai discreționar, o instituție a statului român în propriile vendete și răzbunări politice.

Este rușinos, extrem de rușinos, pentru zecile de parlamentari PSD și ALDE să gireze, prin votul lor, abuzurile unor lideri politici care preferă, jalnic, să-și ascundă ura împotriva Justiției în spatele unor decizii, chipurile, adoptate la nivel parlamentar. Adoptate de forul cel mai reprezentativ al poporului român.

Tocmai din aceste motive, reforma clasei politice rămâne o iluzie fluturată doar în declarațiile demagogice ale aleșilor.

Când, oare, va deveni Parlamentul o instituție puternică, respectată, credibilă, cu aleși demni care vor pune mai presus de interesele unui lider sau ale altuia, ale unei găști sau ale alteia, interesele poporului român? O întrebare, evident, retorică, al cărei răspuns se va lăsa mulți ani așteptat, de acum înainte…

Din păcate, consecințele acestor interminabile lupte pentru Putere sunt vizibile la fiecare pas. Asistăm, repetitiv, la aceleași clinciuri Putere-Opoziție, din care nimeni nu câștigă. Românii, cu atât mai puțin. Se refuză obsesiv identificarea la nivel decizional a unor proiecte de țară, susținute inclusiv de Opoziție! Orgoliile primează de fiecare dată. Disprețul față de cetățean se simte în fiecare decizie a clasei politice. Chiar și când se mai dau câțiva lei la salarii și pensii, se simte, în aer, înnecăcios, mirosul greu respirabil al demagogiei și iresponsabilității politice. Despre ce vorbim? Despre absența unei normalități, despre absența mult-clamatei decențe a aleșilor, despre o discuție/parteneriat deschis în care să conteze viitorul României!

Ce fac politicienii în schimb? Se luptă de dimineața până seara pe fronturi politice inutile, uitând subit că menirea lor este alta.

Și atunci de ce să ne mai mirăm că Dragnea și Tăriceanu vor să ancheteze alegerile prezidențiale din 2009? De ce mai este nevoie de un simulacru de anchetă cât timp verdictul este cunoscut dinainte? Kovesi, spre exemplu, (vai, am devenit, deja, și susținătorul Binomului!) va fi chemată la audieri și va fi bombardată de parlamentari cu tot felul de inepții/întrebări, evident, tendențioase. Se urmărește decredibilizarea unor persoane și, implicit, a unor instituții importante ale statului român.

Din păcate, instituția Parlamentului va fi puternic decredibilizată. Știu că mulți sunt convinși că nu se poate ca imaginea Parlamentului să fie mai proastă decât acum, dar vă spun că se poate!

Și nu mă refer aici doar la Dragnea. Sau la Tăriceanu. Sunt convins că şi doamnele Gorghiu și Turcan, sau Traian Băsescu, sau oricare alt deputat sau senator ar folosi Parlamentul în aceeași manieră ca și liderii PSD și ALDE. Oamenii aceștia, politicieni de conjunctură, nu își pot depăși condiția. Nici nu mai contează dacă nu vor sau nu pot! Contează doar că rezultatele manifestărilor lor sunt deplorabile!

Mulți aleși se declară revoltați când vreun jurnalist are tupeul de a-i băga pe toți parlamentarii în aceeași oală. Nu toți suntem la fel, mai declară câte unul! Ba da: toți sunteți la fel! De ce votați ca oile când și ce vrea liderul de grup și implicit președintele partidului? De ce nu aveți curajul să spuneți răspicat că nu acceptați să mai faceți parte dintr-o gașcă politică?

Vă spun eu „de ce”. Pentru că vă este teamă că vă pierdeți susținerea partidului și, în consecinţă, funcțiile și privilegiile. Așa că: ciocu mic, pentru că îmi este silă de voi! De tupeul, demagogia și ipocrizia voastră! De refuzul vostru de a respecta voturile celor care v-au trimis în Parlament! Și care așteaptă de la voi respect!

Un editorial de Iulian Badea

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.