Bușoi vs. Orban. Cine va fi noul lider al PNL?

Ludovic Orban şi-a depus luni, la sediul central al PNL, candidatura pentru preşedinţia partidului, alături de aproximativ o sută de susţinători, printre care liderii celor mai puternice organizaţii judeţene ale formaţiunii, spunând că, împreună cu echipa sa, îşi doreşte să construiască un Partid Naţional Liberal care să câştige toate alegerile de aici înainte.

”Oficial mi-am depus candidatura la funcţia de preşedinte al PNL. Am depus proiectul de moţiune cu numele «Partidul Naţional Liberal, Forţa Dreptei». Am alături de mine o echipă de oameni serioşi, de caracter, puternici, oameni care au reuşit în competiţiile electorale, oameni care fac cinste PNL. Sunt un om credincios, îmi iubesc familia, îmi iubesc ţara, sunt un liberal convins, un liberal până în măduva oaselor. Mă bat pentru promovarea ideilor de libertate şi democraţie imediat de după Revoluţie. Nu am dat înapoi în nicio bătălie, niciodată nu am fugit de pe câmpul de luptă. Sunt un om de echipă, un om care a fost alături, în toate campaniile electorale, de colegii mei din toată ţara. Proiectul nostru este acela de a construi un PNL care să aibă forţa să câştige toate alegerile de acum încolo”, a declarat Ludovic Orban.

El a spus că PNL are capacitatea de a recâştiga încrederea părţii civilizate, părţii educate, părţii dinamice din electoratul român.

”Suntem hotărâţi să câştigăm preşedinţia PNL nu pentru noi, nu pentru PNL, ci pentru oameni. În istoria României de fiecare dată când naţiunea română a avut nevoie de PNL, PNL a răspuns prezent, a fost acolo unde trebuie şi a făcut ceea ce trebuie. Astăzi, mai mult ca oricând, România are nevoie de PNL şi noi suntem pregătiţi să dăm românilor acel PNL pe care îl aşteaptă”, a mai spus el.

Ludovic Orban a afirmat că 27 de preşedinţi de organizaţii judeţene au semnat moţiunea cu care candidează, făcând acest lucru după consultarea membrilor organizaţiei, şi ”nu de capul lor”.

”Niciun preşedinte care a semnat susţinerea moţiunii mele, nu a semnat pentru că aşa a vrut el fără să ţină cont de voinţa organizaţiei pe care o conduce”, a explicat Ludovic Orban.

Printre liderii de filiale care îl susţin pe Ludovic Orban în cursa pentru preşedinţia PNL se numără primarii Oradei şi Aradului, Ilie Bolojan şi Gheorghe Falcă, liderul de la Alba, Mircea Hava, Lucian Bode de la Sălaj, Romeo Nicoară de la Satu Mare, Adrian Veştea de la Braşov, Cătălin Toma de la Vrancea, Costel Alexe de la Iaşi, Adrian Miuţescu de la Argeş, Marian Drăgulin de la Călăraşi, Ionel Palăr de la Bacău, Dan Vâlceanu de la Gorj, Viorel Riceard Badea de la Diaspora, arată News.ro.

Secretarul general interimar al PNL, Cristian Bușoi, și-a depus luni candidatura pentru președinția partidului, cu moțiunea „PNL – partidul viitorului. Pentru o Românie dreaptă, echilibrată și puternică”, semnată de 100 de liberali.

„Sunt de 21 de ani în Partidul Național Liberal și pot spune că acum e cel mai important moment prin care trece partidul de când sunt eu membru. Noi toți, dar mai ales cei care candidează la congresul din iunie trebuie să decidem încotro merge partidul. PNL are nevoie de schimbare, are nevoie de direcție și acesta este lucrul cel mai important care se va întâmpla în 17 iunie dincolo de alegerea unei echipe. (…) Cred că trebuie să ieșim din cutie, cred că trebuie să deschidem ferestrele și să ne uităm în primul rând spre electorat. PNL trebuie să se schimbe, trebuie să fie un lucru foarte clar: dacă PNL nu se schimbă atunci nu va putea învinge Partidul Social Democrat și mi-e teamă că PSD, în aceste condiții, ar putea să câștige tot și PNL nu va mai conta”, a spus Bușoi.

El a afirmat că, în calitate de membru PNL, a dovedit întotdeauna „seriozitate, atașament și o motivare foarte clară de a face o bună imagine” partidului.

„Voi purta această campanie mergând către toți membrii de partid, vorbind cu fiecare delegat în parte, fără atacuri și fără adversități”, a arătat liberalul.

Bușoi a susținut că este necesară o schimbare de mesaj, astfel încât economia și fiscalitatea să redevină teme prioritare pentru PNL.

„Fără economie, mesajul pe justiție nu are niciun fel de forță de convingere. PNL este împotriva populismului PSD și PNL să vină cu măsuri foarte clare de care electoratul să ne lege și cu care să ne identificăm — cota unică redusă, atragerea angajaților de la stat către privat, susținerea investițiilor și contribuții zero pentru noi locuri de muncă. PNL trebuie să redevină partenerul mediului de afaceri românesc. Este nevoie de o protecție a statului român față de capitalismul românesc”, a adăugat el.

Întrebat câți președinți de filiale au semnat moțiunea cu care candidează, Bușoi a arătat că are semnături din toate organizațiile.

„Sunt multe filiale care nu au luat o decizie, sunt președinți de filiale care nu au semnat pe niciuna dintre moțiuni. Urmează o campanie de 30 de zile. Toate filialele așteaptă să vadă moțiunile și viziunea noastră și am convingerea fermă că îi voi convinge pe cei mai mulți dintre cei 5.000 de delegați și voi deveni președintele PNL”, a spus liberalul.

Bușoi a susținut că nu a avut discuții „speciale” referitoare la candidatura sa la șefia PNL cu președintele Klaus Iohannis. El a respins acuzațiile potrivit cărora ar fi „candidatul sistemului”.

„Eu sunt în PNL de la 18 ani. Eu candidez în numele și cu sprijinul unei echipe de care sunt foarte onorat și fără de care nu aș putea merge în această bătălie. Merg cu ideile mele proprii, merg cu viziunea mea despre viziunea PNL, merg cu personalitatea mea și cu ce am dovedit până acum în interiorul partidului și în funcțiile publice pe care le-am deținut”, a menționat Cristian Bușoi.

Zeci de liberali s-au aflat alături de Cristian Bușoi, luni, când acesta și-a depus candidatura la președinția PNL, printre aceștia numărându-se Teodor Atanasiu, Dan Motreanu, Leon Dănăilă, Lucia Varga, Răzvan Sava, Florin Alexe, Marin Anton, Mugurel Cozmanciuc, Claudia Benchescu.

Senatorul PNL Leon Dănăilă a afirmat că susține candidatura lui Bușoi deoarece a dus la îndeplinire obiectivele din funcțiile pe care le-a deținut și a arătat că speră ca acesta să se ridice la nivelul Brătienilor.

„A avut până acum diferite funcții (…) și le-a dus la îndeplinire cu mult devotament astfel încât cred că va reuși și de această dată cu susținerea noastră. (…) PNL a fost înființat în anul 1875 și a avut conducători de bază — frații Brătianu, Rosetti, Vernescu — care s-au situat la nivelul cel mai înalt. Sper ca domnul Bușoi, sunt sigur aproape, că va ajunge la nivelul acestora, va aduce România pe noi făgașuri de progres și civilizație. (…) Eu sper că o să se ridice (n.r. la nivelul Brătienilor). E singura persoană care în sfârșit are posibilitatea de a se ridica la nivelul acestora”, a spus Dănăilă.

El a susținut că și Ludovic Orban este un om de bază.

„Dl Orban este o persoană destul de elevată din punct de vedere politic, al civilizației și al activității pe care a dus-o, mai ales că în justiție s-a dovedit că nu este corupt, nu a făcut acte care să ducă la punerea în umbră a acestui partid și a personalității dumnealui. Este și el un om de bază astfel încât lupta va fi destul de strânsă între aceste două personalități. Eu îl susțin pe domnul Bușoi fiindcă am multe considerente — și vechimea în activitate și planurile pe care le-a expus, știe ce trebuie să facă pentru acest popor care se află la moment de răscruce, ca să zic așa”, a arătat senatorul PNL.

Viitorul preşedinte al PNL va fi ales de către 5.000 de delegaţi la congresul din 17 iunie, care va avea loc la Romexpo în Bucureşti.

Competiţia pentru conducerea PNL a devenit de marţi o cursă în doi, după ce prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu şi-a anunţat retragerea.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.